Nieuws/Financieel
2411432
Financieel

Bottelaar Coca-Cola verslikt zich in Spanje

Amsterdam - Coca-Cola European Partners (CCEP) heeft de omzet in de eerste helft van 2018 zien stabiliseren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst ging omlaag, maar op vergelijkbare basis werden wel betere resultaten in de boeken gezet. Dat meldt het mede in Amsterdam genoteerde fusiebedrijf van cola-bottelaars.

De omzet van de Nederlandse afdeling steeg, maar die groei werd tenietgedaan door een omzetdaling in andere Europese landen. Zo had CCEP in Spanje last van ongunstige weersomstandigheden. In het Verenigd Koninkrijk speelde belastingen het bedrijf parten en in Frankrijk zorgden onderhandelingen met klanten voor verstoringen. Daardoor bleef de omzet in totaal net als vorig jaar steken op zo'n 5,4 miljard euro.

De operationele winst zakte met bijna 5 procent tot 605 miljoen euro en de nettowinst ging een kleine 7 procent omlaag naar 417 miljoen euro. Op eigen kracht en gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten ging het evenwel om plussen van respectievelijk 5 en 6 procent.

CCEP ontstond in 2016 uit een fusie van bottelaars Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Iberian Partners en Coca-Cola Erfrischungsgetränke. De onderneming verwacht voor 2018 een kleine omzetgroei en een stijging van de vergelijkbare operationele winst met 6 tot 7 procent. Daarmee handhaaft CCEP zijn eerder afgegeven winstprognose. Wel is de voorspelling voor de vrije kasstroom iets opgekrikt, naar een bandbreedte van 900 miljoen tot 950 miljoen euro.