Nieuws/Financieel
2415293
Financieel

Olieprijs zakt op ’dramatisch’ lage vraag

De olieprijs is vrijdag ingezakt. Energieagentschap IEA meldt een „dramatisch” verlaagde vraag in het kwartaal.

Brentolie verloor 0,5%. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) meldde dat de oplopende handelsspanningen tussen de VS en China de groei van de vraag naar olie raken.

Als door die handelsvete de wereldeconomie verder ondermijnd wordt, kan de groei van de olievraag minder sterk zijn, stelt het energie-instituut.

Meer productie

Tegelijkertijd ziet de IEA toename van de productie van Rusland en Saudi-Arabië. Eerder had het IEA nog aangegeven dat er sprake kon zijn van krapte bij het aanbod van olie door de stijgende vraag en de wegvallende productie in Iran en Venezuela.

Maar door een toenemende productie van OPEC-leden als Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten, samen met Rusland is de balans op de oliemarkt weer verbeterd. Ook stijgt de export van olie uit de Verenigde Staten.

Over het hele jaar houdt de IEA de verwachtingen van de olieprijs overigens overeind. De uitstroom van olie in juli was stabiel.

ABN: hogere prijs

ABN Amro meldde donderdag juist te verwachten dat de olieprijs begin 2019 gaat stijgen tot $85 per vat. Dat prijsdoel was $78 per vat Brentolie.

De Verenigde Staten hebben wel veel olie, maar door problemen met de infrastructuur en gebrek aan chauffeurs lukt het niet goed om olie vanuit de wingebieden naar de kust te transporteren.