Nieuws/Financieel
241781802
Financieel

Shell vindt bestemming voor miljardenwinst: 8% bonus voor personeel

Amsterdam - Shell geeft de meerderheid van zijn 82.000 mensen een bonus van 8% van hun jaarsalaris, nadat het bedrijf een recordwinst heeft geboekt over het tweede kwartaal.

Dat meldt het concern woensdag. Shell noemt de uitkering van de bonus de erkenning voor de uitzonderlijke prestatie afgelopen halfjaar door het personeel. Voor het tweede kwartaal op rij meldde het inmiddels Britse Shell een topwinst, in lijn met alle grote oil majors. Ook BP, Chevron en ExxonMobil boekten soms recordwinsten dankzij de fors gestegen energieprijzen.

De bonus komt nadat Shell na een recodverlies eerder banen schrapte en salarissen tijdens de coronapandemie beperkte. De bonus is bestemd voor de meerderheid van de 82.000 werknemers, aldus het bedrijf, maar niet voor die bestuurder zijn of een hogere functie bekleden.

In het Verenigd Koninkrijk legde de Britse regering de grote energiebedrijven een zogeheten windfall-taks op. Die moet de extreme inkomsten door opgelopen prijzen - zonder dat olie- en gasconcerns er extra voor hoefden te werken - eenmalig belasten. Die afgeroomde winst wordt geïnvesteerd in de economie, die richting een recessie gaat.

Shell-topman Ben van Beurden keerde zich vorige week tegen deze belasting: die zou het effect hebben dat bedrijven minder gaan investeren, terwijl er grote behoefte is aan extra productie. Andere oliebedrijven vrezen dat de Britse belasting permanent zal zijn.

TotalEnergies verlaagde na recordwinsten in Frankrijk de benzineprijs met €0,20 per liter. Shell wilde zover niet gaan. Het is beter te investeren in extra productie van olie en gas die de prijs omlaag kan brengen, aldus Van Beurden.