Nieuws/Financieel
241873619
Financieel

PwC’er Robert Swaak nieuwe topman ABN Amro

AMSTERDAM - Robert Swaak wordt de nieuwe ceo van ABN Amro. Hij volgt komend voorjaar Kees van Dijkhuizen op. Swaak werkte een kwart eeuw bij PwC.

Swaak (59) was onder meer voorzitter van de raad van bestuur en chief financial officer bij PwC Nederland. Zijn belangrijkste taak bij ABN Amro wordt het verder uitrollen van de huidige strategie als ‘toekomstbestendige bank met maatschappelijke antenne en oog en oor voor klanten, medewerkers en investeerders’. Tegelijk ligt ABN Amro onder het vergrootglas vanwege tekortkomingen bij het voorkomen van witwassen.

Met de benoeming van Swaak kiest ABN Amro na Gerrit Zalm en Van Dijkhuizen opnieuw voor een niet uit eigen gelederen opgeleide ceo. Hiermee bladdert de roemruchte reputatie van de bank als Nederlands financiële opleidingsinstituut verder af. Anderzijds heeft een Swaak als ceo schone handen in het justitiële onderzoek naar witwasproblemen dat bij ABN Amro loopt.

’Verbindend leider’

Swaan is geen typische bankier. Hij studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit en Harvard. President-commissaris Tom de Swaan spreekt van een ceo met ‘een brede en relevante expertise opgebouwd in de financiële sector’.

„Hij is een ervaren bestuurder voor wie het reilen en zeilen van grotere beursgenoteerde en gereguleerde ondernemingen geen geheimen kent. Daarnaast hebben we met Robert een modern en verbindend leider gevonden die heeft bewezen leiding en sturing te kunnen geven aan succesvolle implementatie van uitdagende strategieën en innovaties.”

De komst van Swaak kan rekenen op goedkeuring van de raad van medewerkers van de bank en het ministerie van Financiën, nog altijd grootaandeelhouder. Aandeelhouders kunnen tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van medio april niet stemmen over de benoeming. De Europese Centrale Bank (ECB) moet echter nog goedkeuring geven voor de aanstelling.

Afbreukrisico

De zoektocht naar een nieuwe ceo voor ABN Amro verliep uitermate moeizaam, zo meldden ingewijden eerder aan De Telegraaf. De bank zocht aanvankelijk een internationale topbankier. Kandidaten van een eerste shortlist wilden echter niet. Er was het relatief lage jaarsalaris (€741.442 zonder bonussen), maar vooral het grote afbreukrisico bij de bank waar de afbouw van het staatsbelang om onduidelijke redenen is stilgevallen.

Een naar verluidt bij concurrent ING weggehaalde kandidaat ging begin oktober niet door. Door de inval van het Openbaar Ministerie in een zaak naar tekortkomingen van ABN Amro bij het voorkomen van witwaspraktijken kon de bank geen ceo aannemen waar ook maar het kleinste smetje aan zou kleven.