Nieuws/Financieel
2418833
Financieel

Column: Laat Elon met rust

Om briljante ideeën te hebben, moet je een beetje gestoord zijn. Dat er bij Elon Musk - organisator van maanreizen, maar bovenal topman van autobouwer Tesla - een steekje los zit heeft hij deze week wel bewezen.

Met een tweet van negen woorden creëerde de man in één klap $6 miljard beurswaarde. Aandelen Tesla schoten direct 10% omhoog tot bijna de hoogste koers ooit. Bij een normaal bedrijf zijn daar briljante winstcijfers voor nodig, maar niet bij Tesla. Die aandelenkoers is volledig afhankelijk van de utopieën of de gemoedstoestand van Elon.

Ik vraag me af hoe deze tweet tot stand is gekomen. Zou Musk in zijn stoel hebben gezeten en gedacht: „Ik ben dat gezeur met aandeelhouders, critici en verplichte rapportages wel zat. Het zou mooi zijn als ik daar van af ben en Tesla weer zelf in handen heb. Elon wil met rust gelaten worden!”

Om vervolgens 22 miljoen volgers te erichten: „Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured”. De aandelenkoers spoot omhoog van $350 naar $387. Want Elon Musk had net wereldkundig gemaakt dat het aandeel Tesla Motors van de beurs zou worden gehaald voor $420 per aandeel, ofwel $70 miljard. Het bestuur van Tesla wist van niets.

Het is werkelijk waar onvoorstelbaar dat de ceo van een multinational niet de gebruikelijke protocollen hanteert. Als het bericht al waar is, dient er een formeel persbericht te worden uitgestuurd.

De Amerikaanse toezichthouder stelt een onderzoek in en dat is terecht. Zeker als de financiering niet rond is, dan is er hier sprake van pure koersmanipulatie.

Vanuit Elon Musks perspectief zou dat best begrijpelijk zijn. Want de technische doorbraak die Tesla bewerkstelligde op het front van elektrisch rijden mag indrukwekkend zijn, het bedrijf stapelt verlies op verlies en de bodem van de kas is in zicht.

Het bedrijf heeft spoedig nieuw geld nodig en dat kan opgehaald worden door uitgifte van nieuwe aandelen. Een hogere koers is dan gunstig.

Overigens lijken beleggers dit ook in te zien. Het aandeel Tesla is weer terug bij af en noteert $350. De $6 miljard van Elons tweet is alweer verdampt.

Jim Tehupuring is eigenaar van Pro Beleggen en 1Vermogensbeheer.