Nieuws/Financieel
2419072
Financieel

Turkije houdt Wall Street in greep

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in de min. Wall Street keek naar Turkije waar de lira in vrije val raakte, onder meer door een door president Donald Trump aangekondigde extra sanctie. Beleggers zijn bevreesd dat de daling van de lira en de sterk oplopende inflatie overslaan op andere markten. Verder verwerkten beleggers cijfers over de Amerikaanse inflatie die zoals verwacht stabiel bleef.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent lager op 25.314 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,6 procent tot 2835 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde 0,5 procent in en stond op 7854 punten.

Amerikaanse banken reageerden op de daling van de Europese bankensector en angst dat de Turkse crisis overslaat op andere markten in Europa. Bank of America heeft de grootste blootstelling aan Turkse schulden en daalde 1,3 procent. Citigroup, Morgan Stanley en JPMorgan Chase gingen tot 2,6 procent omlaag.

Dropbox

Cloudopslagdienst Dropbox leverde 7,8 procent in. Het aandeel was donderdag flink gestegen in afwachting van kwartaalcijfers. De omzet viel hoger uit dan geraamd en ook de klantenaanwas was sterker dan waar door marktkenners rekening mee werd gehouden. Wel stapte de operationeel directeur op.

GE zou zijn energie-tak van de hand willen doen en daarvoor banken in de arm hebben genomen. Het aandeel leverde 1,4 procent in.

Qualcomm

Chipmaker Qualcomm (min 0,4 procent) bereikte een schikking met Taiwanese mededingingsautoriteiten. Een eerdere boete van circa 778 miljoen dollar vanwege de manier waarop Qualcomm de prijzen voor zijn chips en licenties bepaalt, werd verlaagd tot 93 miljoen dollar. Daarnaast beloofde Qualcomm de komende vijf jaar 700 miljoen dollar te investeren in productielocaties in het Aziatische land.

Andere chipbedrijven wisten ook de aandacht op zich gericht door een sectorrapport van analisten van Morgan Stanley. Die zeiden weinig opwaarts potentieel te zien door onder meer handelsspanningen en oplopende voorraden. Onder meer Intel (min 2,5 procent), AMD (min 0,4 procent), Broadcom (min 1,7 procent) en Microchip (min 9,7 procent) kregen daarvoor de rekening gepresenteerd.

De euro was 1,1390 dollar waard, tegen 1,1412 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 67,54 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 72,80 dollar per vat.