Nieuws/Financieel
2419221
Financieel

’Belfius is klaar voor beursgang’

BRUSSEL - De genationaliseerde Belgische bankverzekeraar Belfius is klaar voor een beursgang.

Dat verklaarde Jos Clijsters, voorzitter van de raad van bestuur, vrijdag bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers van Belfius. Hoewel de bankverzekeraar uit Brussel minder winst boekte dan een jaar geleden, wordt de uitkering van interimdividend aan de Belgische schatkist met een kwart verhoogd. „Dit sterkt ons in onze overtuiging dat Belfius klaar is voor een eventuele beursgang”, liet Clijsters in een officiële persverklaring bij de cijfers optekenen.

De uitspraak versterkt de geruchten dat Belfius dit jaar de stap naar de beurs gaat maken. De Belgische overheid huurde een jaar geleden Bank of America Merrill Lynch en JPMorgan in om de mogelijkheden te onderzoeken van een beursgang voor Belfius, de voormalige Belgische tak van de Frans-Belgische bankverzekeraar Dexia. Mocht dit gebeuren, dan zal men in Den Haag de stappen met interesse volgen. De banktak van Belfius kent veel overeenkomsten met die van het genationaliseerde De Volksbank, het moederconcern van SNS, ASN, RegioBank en BLG Wonen. Beide banken bieden simpele betaal, spaar- en hypotheekproducten aan, en zeggen maatschappelijke doelen na te streven.

Niet alle beursspecialisten menen echter dat banken met een hoog nutsbankgehalte aantrekkelijk zijn op de beurs. Bij Belfius is de winstgevendheid echter al lang redelijk stabiel. Over de eerste zes maanden van dit jaar was de nettowinst van €335 miljoen licht lager vergeleken met dezelfde periode uit 2017. Door de dalende kosten en kredietvoorzieningen kan het dividend bij de bankverzekeraar echter omhoog naar €100 miljoen. Het rendement op eigen vermogen wordt met 7,8% ook langzaam aantrekkelijker voor beleggers.