Nieuws/Financieel
2419639
Financieel

Vooruitzicht beurs: olie, inflatie en bedrijfscijfers bepalend

De olieprijs, inflatieverwachtingen en zorgen om Turkije en de Brexit bepalen komende week het macrosentiment aan Beursplein 5. Bouwers en verzekeraars melden halfjaarresultaten. Verder onthullen omzetten van retail-reuzen in de VS de mate waarin de grootste economie ter wereld groeit.

In de voorbije handelsweek waarin Elon Musk beleggers “verbijsterde”, zoals de Vereniging van Effectenbezitters typeerde, door via een tweet te melden zijn autobouwer Tesla tegen $72 miljard van de beurs te halen, boekte de AEX 1,6% verlies. Dit jaar staat er nog 3,4% rendement overeind, 6,4% met herbelegd dividend.

ING ging, met ABN Amro en Shell, ex-dividend. De bank verloor over de week met 5,7% het meest, net voor Ahold (-4,5%) en ArcelorMittal (-3,8%). ING heeft kredieten uitstaan via zijn Turkse Oyak Bank in het land waar de lira vrijdag met 14,3% in waarde verschrompelde tegen de dollar en dit jaar bijna 40% zakte. Galapagos (+6,1%) won deze week het meest in de hoofdindex.

In de Midkap troefde Grandvision (+8,6%) Air France KLM (+6,7%) bovenin af. Na slecht ontvangen resultaten stond melkzuurbedrijf Corbion (-9,7%) op de bodem. Ook Wall Street sloot vrijdagavond met verlies.

’Goed kwartaal’

Volgens ABN Amro-beleggingsstrateeg Ralph Wessels is het al met al - niet alle cijfers zijn binnen - nog steeds een ,,heel goed” bedrijfscijferseizoen. Van de rapporterende Amerikaanse bedrijven presteerde 85% meer winst dan verwacht. In Europa ruim de helft.

Volgende week vrijdag staan de inflatiecijfers voor de maand juli op de agenda. Vooral die van Duitsland als EU-motor worden doorgelicht. Dat eurozone-cijfer bepaalt mede in welk tempo de Europese Centrale Bank de rente zal verhogen. Dat is uiteindelijk bepalend voor het rentetarief van particulieren bij hun bank, autodealer en hypotheekverstrekker.

Tempo inflatie bepaalt versnelling renteverhoging, ook voor lening.

Tempo inflatie bepaalt versnelling renteverhoging, ook voor lening.

,,Ik kan me voorstellen dat velen zeggen er naar uit te kijken”, reageert macro-econoom Edin Mujagic van OHV Vermogensbeheer. ,,Maar we weten dat de ECB zich echt niet laat leiden door de Duitse inflatiecijfers. En aangezien we nu volgens de laatste Eurostat-cijfers ook al weten dat de inflatie in de eurozone 2,1% is, is die publicatie niet iets bijzonders.”

Barometer negeren

Het ZEW-index-cijfer, de barometer van het economisch sentiment, is normaal de standaard voor het tempo waarin de economische bewegingen gaan draaien. ,,Maar we weten nu al dat bbp-groei in het tweede kwartaal in de eurozone er beter uit ziet dan in het eerste kwartaal”, zegt Mujagic.

Maandagochtend staat meteen het OPEC-olierapport op de agenda. De vooruitblik over de meest verhandelde grondstof ter wereld zal scherp worden gevolgd, en bepaalt met flinke vertraging de prijs aan de benzinepomp.

Afgelopen vrijdag meldde het Internationaal Energieagentschap een „dramatisch” verlaagde vraag naar olie in het lopende kwartaal. Maar ABN Amro verhoogde donderdag juist zijn vooruitzicht van de prijs, van $73 dit jaar naar $85. De OPEC-toelichting moet beleggers meer zekerheid bieden.

"Op de wat langere termijn druk op de olieprijs"

,,De olieproductie kent aan de Amerikaanse aanvoerkant, door teerzanden en fracking (onder hoge druk schalie uit steen persen, red.), een sterke toename, net als in Canada en Maleisië gebeurt”, stelt analist Corné van Zeijl (Actiam Vermogensbeheer). ,,Maar een aantal landen, zoals aan de Noordzee, levert steeds minder. Op de wat langere termijn zal dat tot druk op de olieprijs gaan geven.”

Vanaf dinsdag regent het wederom halfjaarresultaten. Daarin nemen TKH en Brunel de aftrap, woensdag volgen Aegon, NN Group, Boskalis en ForFarmers kleuren de donderdag. In de middag licht het Amerikaanse retailconcern Wal-Mart vanaf 13:00 uur het vierde kwartaal toe. Vrijdag domineert tankopslagbedrijf Vopak al vroeg de agenda.

Steun Turkije

Geen agenda-item met een datum en tijd, maar bij alle analisten continu in het vizier naast hun schermen met cijfers: het nieuws over Turkije. Met de ingezakte lira, moet president Erdogan financiële steun vinden buiten het door inflatie geplaagde land.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt dit weekend een vingerwijzing van premier May verwacht over de volgende stap in de Brexit-onderhandelingen. Via Britse media lekte uit dat May haar regering een brexit zonder uitonderhandeld akkoord met de Europese Unie zou willen voorleggen.

Dat betekent extra handelsbelemmeringen en papierwerk aan de douane. Omdat 30% van alle artikelen afkomstig zijn van Europese import, krijgt dat enorme gevolgen ook voor Nederlandse bedrijven, aldus Van Zeijl van Actiam.

Elke ochtend gratis relevant financieel-economisch nieuws direct in je mail? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief. Of ga hier naar onze nieuwsbrief met praktische geldtips.