Nieuws/Financieel
2419881
Financieel

Ex-werkneemsters slepen Nike voor de rechter

Nike loopt achter met de positie van vrouwen.

Nike loopt achter met de positie van vrouwen.

Rotterdam - Het Amerikaanse sportmerk Nike blijft maar last houden van beschuldigingen van ongelijkheid en seksisme. Twee ex-werkneemsters hebben het bedrijf deze week officieel aangeklaagd, omdat ze naar eigen zeggen onderbetaald kregen en ten onrechte niet in aanmerking kwamen voor promotie.

Nike loopt achter met de positie van vrouwen.

Nike loopt achter met de positie van vrouwen.

Nike worstelt al tijden met de eigen bedrijfscultuur. Zeker elf hoge managers zijn ontslagen vanwege ongewenst gedrag op de werkvloer, en 7000 medewerkers – 10% van het totaal – hebben een salarisverhoging gekregen na een herziening van de beloningsstructuur. Nikes hr-directeur heeft in april in een interne memo bovendien toegegeven dat het bedrijf niet genoeg doet voor vrouwen en minderheden.

Bovenop die problemen komt nu dus een aanklacht van twee ex-werkneemsters, schrijft de Wall Street Journal. Een van de twee claimt dat ze ten onrechte $20.000 minder verdiende dan een mannelijke collega, en ondanks bijzonder goed functioneren nooit in aanmerking is gekomen voor promotie.

De vrouw zegt dat ze bij mislukte projecten altijd als zondebok werd aangewezen, en dat haar baas vrouwen bij die gelegenheden uitmaakte voor „dijken”. De ex-collega met wie ze aangifte heeft gedaan, stelt dat ze ongevraagd naaktfoto’s kreeg van een mannelijke collega. Toen ze vroeg of hij daarmee wilde stoppen, maakte hij haar het werk onmogelijk door vergaderingen over te slaan en informatie achter te houden.

De klagers zeggen dat Nike vrouwen „willens en wetens heeft gediscrimineerd op het gebied van salaris, carrièrekansen en werkomstandigheden”. Het bedrijf zelf zegt tegen de Wall Street Journal dat „Nike tegen discriminatie is, en een grote meerderheid van onze medewerkers respectvol is”.