Nieuws/Financieel
2422964
Financieel

Erdogan noemt valutacrisis ’storm in glas water’

ISTANBUL - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkent bij hoog en laag dat de vrije val van de nationale munteenheid zijn land in een economische crisis stort.

De Turkse munt, de lira, verloor dit jaar 40 procent van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Afgelopen week ging de lira zwaar onderuit. „Wat is de reden van deze storm in een glas water?”, zei Erdogan zondag in een toespraak tegen zijn aanhangers in de plaats Trabzon. „Er is geen economische reden voor. Dit noemen ze een actie tegen Turkije”, aldus het staatshoofd.

Erdogan herhaalde opnieuw zijn pleidooi tegen een nieuwe renteverhoging van de Turkse centrale bank, zoals in mei. Hij wil daarentegen dat banken hun rentes verlagen, om met goedkoper krediet de inflatie tegen te gaan: „Rentes zijn een middel om de rijken rijker te maken, en de armen armer. Niemand moet proberen ons in deze valkuil te laten trappen. Wij laten ons niet in de maling nemen.”

De financiële markten vrezen dat de economie in Turkije oververhit raakt, en hebben grote zorgen over de alsmaar verslechterde relatie van het land met de Verenigde Staten. Daarbij zijn er grote zorgen over de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank.

De uitspraken over de rente van de onlangs herkozen Erdogan, die ook nog eens zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën benoemde, versterken deze vrees. Diezelfde Albayrak kondigde zondag ’noodzakelijke stappen’ om de muntcrisis te bezweren aan in een interview met de Turkse krant Hürriyet.

De stappen, die de minister niet nader specificieerde, zouden maandagmorgen vroeg genomen worden. Albayrak sprak, net als zijn schoonvader, van een ’aanval op Turkije’ via de devaluatie van de lira.