Nieuws/Financieel
2424595
Financieel

Column: Belegger, let op veranderd koopgedrag!

Klanten zijn minder merktrouw geworden.

Klanten zijn minder merktrouw geworden.

De markt voor consumentenartikelen maakt momenteel een grote verandering door. Het fenomeen merktrouw is aan het verdwijnen, en daardoor wordt het voor met name obligatiebeleggers belangrijk om meer op het koopgedrag van consumenten te gaan letten.

Klanten zijn minder merktrouw geworden.

Klanten zijn minder merktrouw geworden.

Voorheen hadden consumentenartikelen met de meeste schapruimte ook het grootste marktaandeel, maar er zijn enkele trends die ervoor zorgen dat dit klassieke beeld niet langer opgaat.

Ten eerste biedt online winkelen een vrijwel onbeperkte keuze. Fysieke schapruimte wordt daardoor minder belangrijk, wat voor een ‘democratischer’ verdeling zorgt.

Daarnaast worden consumenten door social media proactiever in hun koopgedrag en beïnvloeden ze elkaar online met aanbevelingen en likes.

Tenslotte kiezen consumenten – en vooral millennials – steeds meer voor authentieke lokale producten, terwijl ze grote merken vaak wantrouwen.

Door deze trends is de markt voor consumentenartikelen steeds toegankelijker geworden, terwijl de indexweging van bedrijfsobligaties in deze sector de laatste 10 jaar juist met met 65% is toegenomen. Zo is de sector in de Bloomberg Barclays US Corporate Bond Index met een weging van bijna 17% een van de zwaarste in de index.

Sinds de financiële crisis hebben producenten van consumptiegoederen de kapitaalmarkt vaak ingezet om overnames te kunnen doen, vaak om de capaciteiten op het gebied van innovatie of online marketing uit te bouwen. Voor obligatiebeleggers betekende dat echter dat de kredietwaardigheid van deze bedrijven daalde, terwijl tegelijkertijd de risicobeloning afnam.

Door het positieve marktsentiment is er de afgelopen jaren vaak wat onverschillig belegd, terwijl beleggers juist heel goed moeten kiezen in welke sectoren ze posities innemen.

Obligatiebeleggers zouden er opeens zomaar achter kunnen komen dat ze flink overwogen zijn in huishoudelijke artikelen, die erg gevoelig zijn voor disruptie. Of ze zijn juist onderwogen in een aantal specifieke productgroepen, zoals tabak, parfum, cosmetica en alcohol – dergelijke merken wisselen consumenten vaak niet zo snel in.

Kortom: disruptief gedrag van consumenten die niet erg merktrouw zijn kan nog voor lelijke verrassingen zorgen.

Rob Almeida, Portefeuillebeheerder en beleggingsstrateeg bij MFS