Nieuws/Financieel
2430378
Financieel

Erdogan: Boycot van elektronica VS

President Erdogan wil een boycot invoeren voor Amerikaanse elektronica, zoals smartphones. Dat is een reactie op de verdubbeling van de importheffingen op Turkse metalen door Washington.

De Amerikanen hebben hun iPhones van Apple, maar „aan de andere kant” is er Samsung, zei Erdogan dinsdag op de Turkse televisie.

Over een datum en de omvang van de boycot deed Erdogan echter nog geen mededeling.

Dataverzamelaar Bloomberg wijst er al op dat veel smartphones in Turkije draaien op Qualcomm-chips en dat ook Google Android-software breed gebruikt wordt. Een boycot daarvan zal grote consequenties krijgen.

Aanleiding voor de volgende maatregel in het langer lopende conflict de door Washington gewenste uitlevering van de in oktober 2016 gearresteerde Amerikaanse voorganger Andrew Brunson. Dat gebeurde weer uit protest tegen de weigering van president Trump om Erdogans rivaal Fethullah Gülen uit te leveren.

Aan het begin van de week verdubbelden de Verenigde Staten de importtarieven op staal en aluminium uit Turkije. Washington wil zo druk zetten om Brunson alsnog op het vliegtuig naar Amerika te krijgen.

In reactie zakte de dit jaar al ver geslonken lira maandag nog eens 11% tegen de dollar.

Maandagochtend herstelde de munt nadat de centrale bank maandag extra steun aan de financiële markt had toegezegd, zodat bedrijven makkelijker kunnen lenen bij banken die meer krediet krijgen.

De beurs in Istanboel won 4,5%.