Nieuws/Financieel
243158470
Financieel

Kleine omzetgroei voor bodemonderzoeker Fugro

Leidschendam - Bodemonderzoeker Fugro heeft in 2019 zijn omzet licht opgevoerd, met een verbetering van de marge bij de kernactiviteiten. Daarbij werd met name geprofiteerd van de groeiende markt voor offshore wind, zo meldde het bedrijf.

De omzet bedroeg 1,63 miljard euro. Dat komt neer op een stijging op vergelijkbare basis van 2,7 procent. Volgens Fugro volgt die bescheiden omzetverbetering op een zeer sterke stijging een jaar eerder. Daarbij gaf het bedrijf voorrang aan winstgevendheid en kasstroom boven omzetgroei. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg bijna 185 miljoen euro. Dat was hoger dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Op nettobasis (inclusief niet-voortgezette activiteiten) verscheen een verlies van 108,5 miljoen euro. De orderportefeuille stond eind vorig jaar op circa 1 miljard euro.

De aangepaste marge bij de kernactiviteiten steeg naar 4,2 procent, van 1,9 procent in 2018. Fugro gaf aan in 2020 verder te werken aan de uitvoering van zijn strategie, om marktmogelijkheden te benutten met verbetering van de marge en aanhoudend vrije kasstroom. De kapitaalinvesteringen komen dit jaar uit op 90 miljoen euro.

Groei verwacht in 2020

Topman Mark Heine zei dat Fugro nu acht kwartalen op rij een verbetering van de marge laat zien en dat hij „zeer tevreden” is over de prestaties bij de kernactiviteiten. Hij voorziet voor dit jaar opnieuw groei van de inkomsten, terwijl wordt gewerkt aan het verder verbeteren van de winstgevendheid van de onderneming. Heine verklaarde dat Fugro momenteel nog geen echte impact voelt van de uitbraak van het coronavirus, maar zei de ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

Kapitaalstructuur

Het bedrijf kondigde verder aan de kapitaalstructuur te herfinancieren. Het bedrijf gaat alle converteerbare obligaties van 190 miljoen euro met een looptijd tot 2021 terugkopen met behulp van een nieuwe doorlopende kredietfaciliteit van 200 miljoen euro en de uitgifte van vijfjarige obligaties ter waarde van 500 miljoen tot 550 miljoen euro. Deze ingreep vervangt de bestaande kredietfaciliteit van 575 miljoen euro.

"Topman Heine vat koe bij de horens"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„De vorig jaar aangetreden en in huis opgeleide topman Mark Heine vat de koe bij de horens: hij beloofde margeverbeteringen in plaats van omzetgroei, dat is gelukt. Ook wil hij Fugro ontdoen van de ballast van een 190 miljoen euro grote converteerbare obligatie, die tot op heden vooral als een magneet op shortsellers werkt. Het bedrijf gaat flink herfinancieren, bouwt het aantal bankleningen drastisch af, en wil een obligatie met variabele rente van minimaal 500 miljoen euro en 5 jaar looptijd in de markt zetten. Fugro bankiert tegenwoordig opvallend genoeg naast bij Rabobank en ING bij de Bank of China. 2020 wordt misschien wel een mooi jaar voor Fugro, zo lezen we tussen de regels van het persbericht door.”

Volg Edwin van der Schoot op Twitter: @evdschoot