Nieuws/Financieel
2435826
Financieel

Zomerhitte raakt export bloemen

De zomerhitte van de afgelopen weken doet zich voelen bij bloemen- en plantenhandelaren. Door de warmte zagen ze hun inkomsten uit de export van bloemen en planten slinken, meldt brancheorganisatie VGB.

De totale omzet voor planten en bloemen in juli bedroeg 355 miljoen euro, 2 procent minder dan een jaar eerder. Die daling komt geheel op het conto van snijbloemen, waarvan de exportwaarde 6 procent kromp. Planten deden het juist iets beter dan vorig jaar.

Liever op het strand

De bloemenhandel is volgens de VGB altijd sterk afhankelijk van het weer. De extreme warmte in Europa heeft daardoor meteen effect op de export. ,,Mensen zijn met andere dingen bezig dan bloemen kopen. Ze zitten met de warmte liever op het strand'', constateert directeur Matthijs Mesken van VGB.

De daling in juli leidt volgens Mesken niet tot grote zorgen onder bloemenhandelaren. Hij wijst erop dat de exportwaarde voor de eerste zeven maanden van het jaar met 3,8 miljard euro vrijwel gelijk is aan de omzet van dezelfde periode vorig jaar.