2439681
Financieel

Rode koersenborden op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen gesloten. De zorgen om Turkije staken weer de kop op nadat Ankara hogere importheffingen op Amerikaanse producten aankondigde. Verder hadden mijnbouw- en oliebedrijven op Wall Street het moeilijk door een flinke daling van de grondstof- en olieprijzen. Ook de techsector stond onder druk.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 25.162,41 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2818,37 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,2 procent tot 7774,11 punten.

Mijnbouwbedrijven stonden bij de grootste dalers, onder meer vanwege een scherpe daling van de koperprijs. Zo leverde Newmont Mining 6,3 procent in en Freeport-McMoran zakte 7,7 procent. Olieconcerns als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips gingen tot 6 procent omlaag. Machinebouwer Caterpillar die veel machines levert aan de grondstoffenindustrie, verloor 2,2 procent.

Tesla

Tesla leverde 2,6 procent in. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft naar verluidt een dagvaarding gestuurd naar de fabrikant van elektrische auto's over de tweet van topman Elon Musk dat hij het bedrijf van de beurs wil halen en dat de financiering rond was. Een dagvaarding zou betekenen dat de SEC een formeel onderzoek is begonnen naar de zaak. Musk overtrad mogelijk de beursregels als blijkt dat zijn opmerking over financiering niet volledig klopt.

Andere techfondsen als Alphabet, Amazon, Microsoft en Netflix werden tot 3,3 procent lager gezet.

Bier- en wijnproducent Constellation Brands dook ruim 6 procent in het rood. De Amerikaanse maker van onder meer Corona-bier steekt miljarden extra in een Canadees bedrijf dat wiet kweekt. Warenhuisketen Macy's meldde tegenvallende cijfers en kelderde bijna 16 procent.

Activision Blizzard

Computerspelletjesbedrijven hadden het ook lastig na berichten dat de Chinese overheid goedkeuring van games heeft stopgezet. Zo daalde Activision Blizzard, bekend van Call of Duty en World of Warcraft, 2,8 procent en Electronic Arts, maker van voetbalspel Fifa en Need for Speed, zakte 2,9 procent.

De olieprijzen stonden onder druk na cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,2 procent tot 64,89 dollar per vat en Brent zakte 2,4 procent tot 70,74 dollar. De euro was 1,1346 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij het Europese slot.