Financieel/Geld
2440702
Geld

Wat mag u verwachten in 2019?

De koopkrachtplaatjes van nu zijn nog voorlopig.

De koopkrachtplaatjes van nu zijn nog voorlopig.

Amsterdam - Het Centraal Planbureau heeft vanochtend een eerste indicatie gegeven van de koopkrachtplaatjes in 2019. Het kabinet heeft nu nog een maand om daar met nieuw beleid iets aan te veranderen – de gevolgen daarvan worden op Prinsjesdag bekend. Doet het kabinet niets, dan zijn dit de gevolgen voor uw portemonnee.

De koopkrachtplaatjes van nu zijn nog voorlopig.

De koopkrachtplaatjes van nu zijn nog voorlopig.

Door de economische meewind gaat bijna elke Nederlander er volgend jaar op vooruit, meldt het CPB. Niettemin gaan ongeveer een half miljoen huishoudens, 7% van het totaal, er zonder extra maatregelen op achteruit. Van alle uitkeringsgerechtigden is dat zelfs 14%, volgens de huidige voorspellingen.

Kijk hieronder naar de koopkrachtverdeling in uw groep. Niet (goed) te zien? Klik dan hier.

En hoe hard gaan we er dan op vooruit? Een doorsnee huishouden komt tot een plus van 1,3%, zegt het CPB. Dat wil zeggen: een huishouden waarin niets verandert. Geen veranderende relaties, geen promotie, nieuwe baan of ontslag, geen kinderen die geboren worden of juist het huis uit gaan.

De hoogste koopkrachtontwikkeling zien we bij alleenverdieners en bij mensen met een bovengemiddeld hoog inkomen. Lage inkomens en uitkeringsgerechtigden gaan er in doorsnee minder dan 1% op vooruit.

Hoe is de doorsnee koopkrachtontwikkeling in uw groep? Kijk hieronder of klik hier.