Nieuws/Financieel
2445408
Financieel

'Chipreuzen VS zetten sector onder druk'

Amsterdam - De aandelenkoersen van Europese bedrijven actief in de chipindustrie stonden vrijdag onder druk als gevolg van mindere prestaties van grote Amerikaanse chipbedrijven. In Amsterdam was om die reden veel aandacht voor chipmachinemaker ASML en toeleveranciers als ASM International (ASMI) en BE Semiconductor (Besi).

Kwartaalresultaten van chipmakers Nvidia en Applied Materials, die donderdag na de slotbel op Wall Street bekend werden gemaakt, waren minder dan verwacht. Bij Nvidia viel vooral de omzetverwachting voor het lopende kwartaal lager uit. Het bedrijf verwacht in de opbrengsten in het derde kwartaal geen enkele bijdrage van zogeheten miners van cryptomunten. Ook de omzet- en winstvooruitzichten van Applied Materials bestempelden de kenners als mager, hetgeen van invloed zal zijn op de gehele chipsector.

ASML zakte 1 procent en behoorde tot de grootste dalers in de AEX. In de MidKap zakte Besi 3,1 procent en verloor ASMI 1,7 procent. Naast de op Beursplein 5 genoteerde fondsen speelden ook concerns als Infineon, STMicroelectronics en Dialog Semiconductor terrein kwijt.