Nieuws/Financieel
2448557
Financieel

Tesla fors achteruit op beurs

Tesla gaat vrijdag fors achteruit op Wall Street. De autofabrikant kijkt bij opening tegen een koersverlies van 6% aan.

Beleggers krijgen bepaald geen goed gevoel bij het onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder SEC dat Tesla boven het hoofd hangt vanwege een tweet van topman Elon Musk over een beursexit van zijn onderneming. Ook zijn er berichten verschenen dat Musk last heeft van oververmoeidheid.

In de New York Times gaf Musk met tranen in zijn ogen toe er redelijk doorheen te zitten. De miljardair sprak van het moeilijkste en pijnlijkste jaar in zijn carrière. ,,Het was ondraaglijk." Ingewijden vertelden in hetzelfde stuk in The New York Times dat wordt gekeken naar een operationeel directeur of andere secondant die taken van Musk, die ook leiding geeft aan ruimtevaartbedrijf SpaceX, kan overnemen. Musk zegt overigens daar niet van op de hoogte te zijn.

Verwarring

Naar verluidt heeft de raad van bestuur van de onderneming extra vaart achter de zoektocht gezet, sinds Musk op Twitter aankondigde de elektrische autobouwer van de beurs te willen halen. De tweets over het van de beurs halen van Tesla hebben voor veel verwarring gezorgd.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is bezig met een formeel onderzoek naar de berichtjes, waarin Musk onder meer beweerde dat de financiering al rond was. Als dat niet waar blijkt te zijn, heeft hij zich mogelijk schuldig gemaakt en fraude en koersmanipulatie. Musk doelde op gesprekken met het Saudische staatsinvesteringsfonds over een privatisering, maar daarover is nog geen knoop doorgehakt.

De top van Tesla maakt zich volgens de krant ook zorgen over het vermeende slaapmiddelengebruik van Musk. Die middelen zouden hem niet altijd in slaap sussen, maar juist aanzetten tot zijn beruchte en vaak nachtelijke uitbarstingen op Twitter.