Nieuws/Financieel
2454464
Financieel

Italië wil af van concessie brugexploitant

Genua - Italië wil de snelwegconcessie die het eerder gunde aan de exploitant van de ingestorte brug in Genua nog altijd intrekken, ondanks het aanbod van 500 miljoen euro aan initiële hulp van Autostrade per l'Italia. Volgens plaatsvervangend premier Matteo Salvini van Italië verdienen de slachtoffers van de brugramp het dat de plannen voor het intrekken van de concessie worden doorgezet.

Salvini eist van de brugbeheerder dat die zijn portemonnee trekt. ,,Alles moet opnieuw worden opgebouwd en iedereen moet worden gecompenseerd", zo zei hij. De juridische en bureaucratische procedure om de concessie te annuleren is inmiddels opgestart.

Op zaterdag kwam de brugexploitant met de toezegging van een half miljard om de slachtoffers van de ramp te helpen en de regio te ondersteunen bij het repareren van beschadigde weg- en spoorverbindingen. Autostrade per l'Italia is onderdeel van het beursgenoteerde Atlantia. Dat bedrijf verloor sinds de ramp vorige week een groot deel van zijn beurswaarde.

Aandeel levert in

Ook op maandag leverde het aandeel Atlantia weer stevig in op de beurs in Milaan. Autostrade per l'Italia krijgt van de Italiaanse overheid vijftien dagen de tijd om met tekst en uitleg te komen over de ramp.

Volgens Atlantia, dat ongveer 3000 kilometer aan Italiaanse snelweg beheert, neemt het weer opbouwen van de brug circa acht maanden in beslag. Als ze daarvoor akkoord krijgen zouden ze per direct kunnen beginnen. Het instorten van de brug kostte zeker 43 mensen het leven.