Nieuws/Financieel
2457702
Financieel

EU steunt gasfusie van $45 miljard

Brussel - De Europese Commissie (EC) heeft toestemming gegeven voor de fusie tussen het Duitse Linde en het Amerikaanse Praxair, twee grote producenten van industriële gassen. De Commissie stelde wel als voorwaarde dat Praxair een groot aantal onderdelen in Europa afstoot.

Brussel begon een diepgaand onderzoek naar de samenvoeging ter waarde van 45 miljard dollar, waardoor 's werelds grootste leverancier van industriële gassen zal ontstaan.

De zorg bestond dat de megafusie de concurrentie op de markt voor industriegassen, medische gassen, specialistische gassen en helium danig zou belemmeren.

Om die zorgen weg te nemen, moet Praxair zijn gehele gasdivisie in de Europese Economische Ruimte van de hand doen. Ook moet het bedrijf van de EC zijn belang in een Italiaanse joint venture en bepaalde activiteiten op de markt voor helium verkopen.

Praxair verkocht in juli zijn Europese bezittingen aan het Japanse Taiyo Nippon Sanso. Linde kondigde in juli de verkoop aan van een groot aantal Noord- en Zuid-Amerikaanse activiteiten aan om mededingingszorgen in de VS weg te nemen.