Nieuws/Financieel
2458737
Financieel

Trump verwacht steun van Fed

Washington - De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat de Federal Reserve hem steunt. In een exclusief interview met persbureau Reuters ontweek hij de vraag of hij gelooft in de onafhankelijkheid van de Amerikaanse koepel van centrale banken. Kritiek door een Amerikaanse president op de Fed is hoogst ongebruikelijk.

Eerder op de avond kwamen al opvallend kritische opmerkingen van Trump over de renteverhogingen door Fed-voorzitter Jerome Powell naar buiten. Hoewel Trump al vaker stelling nam tegen het beleid van Powell deed hij dat niet eerder zo op de man gericht als nu. Op een benefietbijeenkomst zei Trump dat hij had verwacht dat de door hem aangestelde Powell voor ,,goedkoop geld" zou zorgen. Een renteverhoging zorgt er juist voor dat geld lenen duurder wordt.

De opmerkingen van Trump werkten door op de financiële markten. De waarde van de dollar ging omlaag na de kritiek op Powell. De Fed is van plan de rente dit jaar nog twee keer te verhogen. Trump gaf in het interview ook aan dat hij niet zal nalaten vaker kritiek te hebben op de Fed als die het beleid van renteverhogingen voortzet.

De Fed verhoogde de rente dit jaar al vijf keer, waarvan twee keer sinds Powell het roer overnam van Janet Yellen. Trump had ook al geen goede verstandhouding met de voorganger van Powell. Hij klaagde tijdens zijn verkiezingscampagne meerdere keren over haar beleid en Yellen op haar beurt uitte kritiek op de plannen van de toen nog presidentskandidaat Trump.