Nieuws/Financieel
2459009
Financieel

Wall Street in middaghandel in de plus

New York - De aandelenbeurzen in New York staan maandag halverwege de handelsdag in de plus. Het sentiment op de beurs was positief in afwachting van de handelsgesprekken tussen de VS en China. Beleggers verwerkten verder weer nieuws over automaker Tesla, die vrijdag al een tik kreeg op de beurs na een interview met topman Elon Musk.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent hoger op 25.770 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2858 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikte 0,1 procent aan tot 7824 punten.

Vertegenwoordigers van China en de VS praten dinsdag over een mogelijke oplossing voor het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal werken de onderhandelaars aan een plan om de handelsoorlog voor november op te lossen. De handelshoop zorgde maandag ook al voor een positief sentiment op Europese beurzen.

Tesla

Het aandeel Tesla werd 2,2 procent minder waard. Het Saudisch staatsinvesteringsfonds PIF, dat volgens Musk mogelijk geld wil steken in de privatisering van Tesla, voert naar verluidt ook gesprekken over een investering in Lucid, een potentiële concurrent van Tesla. Analisten van JPMorgan Chase sneden stevig in het koersdoel van de maker van elektrische auto's.

De dollar verloor terrein ten opzichte van de euro na kritiek van president Donald Trump op Fed-voorzitter Jerome Powell. De euro was 1,1459 dollar waard, tegen 1,1435 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen.

Praxair

Praxair steeg 1,2 procent. De maker van natuurlijke gassen kreeg goedkeuring van Brussel voor de megagasfusie met de Duitse branchegenoot Linde. De Amerikaanse toezichthouder moet wel nog instemmen.

Frisdrank- en snackfabrikant PepsiCo maakte bekend het Israëlische frisdrankenbedrijf SodaStream over te nemen. De deal heeft een waarde van 3,2 miljard dollar. PepsiCo was vlak, maar SodaStream, dat ook een Amerikaanse notering heeft, steeg ruim 9 procent.

Estée Lauder

Cosmeticamerk Estée Lauder ging 3 procent omhoog. De huidverzorgings-, make-up- en parfumdivisies groeiden flink, de haarverzorgingstak bleef wat achter. Voor volgend jaar verwacht Estée Lauder verdere groei.

Olie- en gasbedrijf ConocoPhillips trof een regeling met PDVSA. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf zal uiteindelijk 2 miljard dollar betalen, omdat het eerdere afspraken met de Amerikanen niet nakwam. Beleggers zetten ConocoPhillips daarop 1,5 procent hoger.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 66,33 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer en werd verhandeld voor 72,36 dollar per vat.