Nieuws/Financieel
2462481
Financieel

Onderzoek naar autoheffingen VS vertraagd

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het onderzoek dat moet uitwijzen of de Verenigde Staten hogere importheffingen op auto's kunnen instellen, laat voorlopig nog op zich wachten.

Donald Trump

Donald Trump

Aanvankelijk wilde de regering-Trump de resultaten deze maand naar buiten brengen. Wegens handelsgesprekken met Europese en Noord-Amerikaanse landen wordt die deadline naar achteren geschoven, liet minister Wilbur Ross van Handel weten aan The Wall Street Journal.

De VS onderzoeken of ze invoerheffingen op buitenlandse auto's kunnen verhogen met een beroep op de nationale veiligheid. Als dat inderdaad zo blijkt te zijn, effent dat de weg voor tarieven tot 25 procent. Ook de controversiële staal- en aluminiumheffingen kwamen voort uit een dergelijk onderzoek.

Ross stelt nu dat onderhandelingen over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst Nafta en handelsgesprekken met de Europese Commissie voor vertraging zorgen. Daarnaast wordt Ross' ministerie bedolven onder de vragenlijsten van automakers, die in zijn woorden ,,ontelbaar veel pagina's'' omvatten. Een nieuwe deadline noemt Ross niet.