Nieuws/Financieel
2468760
Financieel

Vacatures genoeg, maar tienduizenden bouwers zitten thuis

Ex-bouwvakker komt niet zomaar terug

Er wordt weer volop gebouwd, vooral voor bedrijfspanden zijn meer vergunningen afgegeven.

Er wordt weer volop gebouwd, vooral voor bedrijfspanden zijn meer vergunningen afgegeven.

Tienduizenden bouwvakkers die tijdens de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt, zitten nog altijd werkloos of arbeidsongeschikt thuis. Zij vormen een fors deel van de bijna 200.000 bouwers die na de crisis niet in de sector zijn teruggekeerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er wordt weer volop gebouwd, vooral voor bedrijfspanden zijn meer vergunningen afgegeven.

Er wordt weer volop gebouwd, vooral voor bedrijfspanden zijn meer vergunningen afgegeven.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, kijkt ervan op dat werkgevers in de bouw het potentieel van deze groep nog niet volledig benutten. Het aantal vacatures in de bouw loopt sinds begin 2016 immers alleen maar op, tot 16.300 in het laatste kwartaal.

Dat is de hoogste stand in tien jaar tijd. „Je zou toch denken dat werkgevers een beroep doen op die vrij grote groep werkloze ex-collega’s”, zegt Van Mulligen. „Ze hebben in elk geval ervaring in de branche.”

Van de bijna half miljoen mensen die voor de crisis als werknemer of zzp’er in de bouw werkten, zijn er nog maar iets meer dan 400.000 over. Tegenover de 196.000 mensen die de sector sinds de crisis verlieten, staan niet meer dan 123.000 nieuwe arbeidskrachten. Door de lange crisis verdwenen veel stageplekken, en later zelfs complete opleidingen, in de bouw. Daardoor konden er minder jongeren worden opgeleid tot metselaar, timmerman of loodgieter. Nog eens 36.000 bouwvakkers –15% van iedereen die in die sector zijn baan verloor – zijn na de crisis teruggekeerd.

Onder de ’verdwenen’ bouwvakkers zijn veel ouderen, vermoedt FNV. „Leeftijd speelt een rol”, zegt Janna Mud, sectorhoofd bouwen en wonen bij de vakbond. Volgens haar hebben oudere krachten moeite om weer aan de slag te komen.

Ander werk

De Aannemersfederatie Nederland heeft tienduizenden werknemers naar andere sectoren zien vertrekken. Beleidsmedewerker Truus Remkes: „Een deel daarvan keert niet meer terug omdat ze ander werk vonden, vaak in de industrie. Zo’n baan heeft natuurlijk voordelen: in ploegendiensten kun je ook aardig verdienen en je hoeft over het algemeen niet meer zo ver te reizen.”

Bovendien, zegt Remkes, liggen de vaste contracten in de bouw nog altijd niet voor het oprapen. „Met name kleinere aannemers hebben na de ellende van de crisis niet zomaar weer het vertrouwen om mensen in vaste dienst te nemen. Zij betalen liever wat meer aan een goede zzp’er.”

Minder vergunningen

’Handjes’ om woonhuizen te bouwen zijn de komende tijd in elk geval minder nodig, blijkt uit andere cijfers van het CBS. Het aantal bouwvergunningen voor woningen is tot onder het niveau van vorig jaar gedaald. Vorige maand werd al bekend dat de vergunningenuitgifte in april en mei, vlak na de gemeenteraadsverkiezingen, vooral in de steden is ingestort. „Opmerkelijk”, zegt hoofdeconoom Van Mulligen daarover.

Het aantal bouwvergunningen voor bedrijfspanden liep in het afgelopen kwartaal juist wel op. Bovendien heeft de bouw nog altijd de wind in de zeilen. De omzet in de sector steeg met 12 procent, en lag voor de grotere ondernemingen (meer dan 100 werknemers) voor het eerst weer boven het niveau van voor de crisis.