Nieuws/Financieel
2469973
Financieel

De Volksbank wil op eigen benen staan

DEN HAAG (ANP) - De Volksbank beraadt zich op een zelfstandige toekomst. De opvolger van de in 2013 genationaliseerde SNS Bank praat met de overheid, nu nog de enige aandeelhouder, over de beste manier om op eigen benen te staan.

Vorige week doken berichten op dat de organisatie achter ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS bezig is met een beursgang. Daarbij zou de organisatie met een sterk duurzaamheidsprofiel kijken naar mogelijkheden om de macht van aandeelhouders in te perken. Over een eventuele beursgang zegt de Volksbank nu niets concreets. Het onderzoek over de verschillende mogelijkheden voor een verzelfstandiging is volgens de bank nog in volle gang.

Over de eerste helft van het jaar zag de Volksbank zijn nettowinst dalen tot 149 miljoen euro, van 187 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam voornamelijk doordat er minder geld in het laatje kwam. De inkomsten daalden met 49 miljoen euro tot 480 miljoen euro, door lagere beleggingsresultaten in vergelijking met de zeer sterke periode een jaar eerder en door teruggelopen rente-inkomsten. De Volksbank rekent door de lagere rente-inkomsten ook op een winstdaling over het hele jaar.

In de eerste zes maanden van het jaar kwamen er per saldo 32.000 klanten bij. Volgens de Volksbank komt dat onder meer door de sterke merkontwikkeling van onder meer ASN en RegioBank. Die merken profiteerden van ontevreden overstappers van andere banken.