2470133
Financieel

Nieuwe ronde heffingen VS van kracht

WASHINGTON (ANP/RTR/DFT) - Nieuwe importheffingen van Amerika op Chinese goederen zijn donderdag van kracht geworden. De heffingen hebben een waarde van 16 miljard dollar (13 miljard euro).

Als reactie heeft China heffingen ingevoerd voor Amerikaanse producten met dezelfde totale waarde. China dient ook een klacht in bij wereldhandelsorganisatie WTO tegen de VS.

De nieuwe importheffing van 25 procent van de Amerikanen treft 279 productgroepen uit China, waaronder halfgeleiders, chemicaliën, motoren en elektrische scooters en stepjes. Andersom moet in China extra worden betaald voor de import van Amerikaanse brandstoffen, staalproducten, auto's en medische apparatuur.

Het betreft al de zoveelste ronde van handelssancties in een een geschil tussen beide landen dat is uitgegroeid tot een regelrechte handelsoorlog. Vertegenwoordigers van China en de VS zijn sinds dinsdag bezig met onderhandelingen om een einde te maken aan het conflict. De Amerikaanse president Donald Trump liet vooraf echter weten weinig hoop te hebben op een goed resultaat.