Nieuws/Financieel
2470699
Financieel

Saudi-Arabië ontkent afblazen megabeursgang

Riyad - Saudi-Arabië ontkent dat de megabeursgang van staatsolieconcern Saudi Aramco is afgeblazen. Volgens energieminister Khalid al-Falih blijft de regering in Riyad vasthouden aan het plan dat van Saudi Aramco hoogstwaarschijnlijk het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld maakt.

Persbureau Reuters meldde woensdagavond nog dat op basis van bronnen dat de stekker uit de beursgang zou zijn getrokken. Er bestaat al langer veel onduidelijkheid rondom het plan, omdat de Saudi's een definitief besluit telkens maar voor zich uit lijken te schuiven.

Het voornemen om Saudi Aramco noteringen te geven aan de beurs in Riyad en aan een buitenlandse beurs is onderdeel van de hervormingen van kroonprins Mohammed bin Salman. Die wil de economie van Saudi-Arabië minder afhankelijk maken van de oliewinning.

De Saudische overheid heeft eerder gezegd mogelijk ongeveer 5 procent van de aandelen van Saudi Aramco naar de beurs te brengen. Daarbij zou het concern gewaardeerd worden op zeker 2 biljoen dollar, ongeveer het dubbele van wat Apple nu waard is. De beurswaarde van Apple overschreed begin deze maand voor het eerst de 1000 miljard dollar.