Nieuws/Financieel
2470885
Financieel

Kleine plussen op Europese beurzen

Amsterdam - De meeste Europese beurzen gingen donderdag licht vooruit. Beleggers verwerkten de nieuwe importheffingen die de Verenigde Staten en China op elkaars goederen hebben ingevoerd. Op het Damrak was bouwer BAM in trek na publicatie van de resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 560,90 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 793,28 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen stegen 0,2 procent, Frankfurt zakte een fractie.

De eerder deze maand aangekondigde extra Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 16 miljard dollar (13 miljard euro) werden donderdag van kracht. Als reactie heeft China heffingen ingevoerd voor Amerikaanse producten met dezelfde totale waarde. Het betreft de zoveelste ronde van tarieven in de handelsoorlog tussen beide landen.

Winst

In de MidKap ging BAM (plus 6,4 procent) aan kop. Het bouwconcern boekte flink meer winst in de eerste jaarhelft. De extra kosten voor de bouw van een zeesluis bij IJmuiden werden grotendeels gecompenseerd door betere resultaten in het buitenland.

Air France-KLM daalde 0,1 procent. De Franse vakbonden zijn een eisenlijst aan het opstellen voor Ben Smith, de nieuwe topman van de luchtvaartcombinatie. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging voor het personeel van Air France en baangarantie. Ook willen ze dat groei voor Air France prioriteit krijgt boven groei voor het winstgevendere KLM.

Stijger

Zorgtechnologiebedrijf Philips was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,3 procent. Verlichtingsbedrijf Signify stond onderaan met een verlies van 1,7 procent. Op de lokale markt kelderde Kardan 10 procent. De Israëlische investeerder leed in het tweede kwartaal meer verlies.

In Dublin steeg Ryanair 6,6 procent. De prijsvechter heeft een akkoord bereikt met de Ierse vakbond Fórsa over de arbeidsomstandigheden voor piloten. De vliegers moeten het bereikte akkoord nog wel goedkeuren. De cabinemedewerkers van Ryanair op Eindhoven Airport dreigen daarentegen met acties.

Daling

De Duitse bandenmaker Continental (min 2 procent) zette daling voort in Frankfurt na het winstalarm op woensdag. De autobouwers BMW, Daimler en Volkswagen zakten tot 0,9 procent.

De euro was 1,1555 dollar waard, tegen 1,1601 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent in prijs tot 67,76 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 74,44 dollar per vat.