Nieuws/Financieel
ExtraHet beste van De Telegraaf

Aannemer presteert goed, maar topman heeft een waarschuwing

BAM: Huizenmarkt herstelt te snel

Aannemer BAM kan huizen als warme broodjes verkopen, maar toch is topman Rob van Wingerden niet echt blij. De bouw stagneert, waarschuwt hij, omdat „een markt ook te snel kan herstellen”.

„Sommige mensen spreken al van code rood, maar dat is misschien wat sterk uitgedrukt. Maar het is wel goed dat er aandacht is voor dit probleem”, zei Van Wingerden donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de aannemer uit Bunnik.

De woningverkoop zit ook bij BAM flink in de lift. In het eerste halfjaar van 2018 verkocht BAM er 1365, bijna 20% meer dan een jaar eerder. De BAM-loot Bouwen en Vastgoed, die zich ook met het bouwen van Nederlandse huizen bezighoudt, boert dan ook goed. Het bedrijfsonderdeel droeg ruim €27 miljoen bij aan de groep. Een jaar eerder was dat slechts €8 miljoen. Die stijging is volgens de halfjaarcijfers voor een aanzienlijk deel toe te schrijven aan de opgeveerde huizenmarkt in Nederland.

Scherp randje

Maar er zit wel een scherp randje aan dit goede resultaat. Verkopen van nieuwe huizen gaan bijna als vanzelf. Maar de aannemers kunnen het amper bijbenen. Volgens Van Wingerden spelen er twee kwesties: „Is er voldoende capaciteit om de huizen te bouwen? En komen er genoeg vergunningen naar de markt? Daar staat druk op.”

Nu het weer goed gaat met de huizenmarkt, hebben aannemers problemen met het vinden van geschikt personeel, zo bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. BAM heeft daar zelf niet direct last van, maar merkt dat bij de inhuur van onderaannemers.

Die kosten lopen onder druk van toenemende schaarste op met zo’n 3% per jaar. Hetzelfde geldt voor de kosten van bouwmaterialen. Ook die zijn schaars. Deze kosten zijn een deel van de verklaring voor het opgelopen handelswerkkapitaal van de BAM Groep, zei de nog maar drie weken geleden toegetreden cfo Frans den Houter.

Vergunningen

Hoe zit het dan met die vergunningen? Volgens Van Wingerden is dit ook een capaciteitsprobleem, maar dan aan de kant van gemeenten. „Veel plannen voor nieuwbouwwijken moeten opnieuw worden bekeken omdat de huizen niet langer aangesloten mogen zijn op aardgas. Dat levert ook vertraging op”, zegt de topman.

Hij wil daarover niet klagen, zegt hij, want BAM onderschrijft de noodzaak om duurzame woningen te bouwen. „Maar we zien dus een goede markt waarvoor het lastig is om te produceren”, aldus Van Wingerden.

Zeesluis bij IJmuiden

Het lijken luxeproblemen in vergelijking met de dreun die BAM eerder al opliep dankzij een fout in het ontwerp van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Het project liep daardoor een vertraging op van 27 maanden. En BAM moet als lid van het voor de bouw verantwoordelijke consortium een totaalverlies van €100 miljoen slikken.

„Het was een loodzwaar jaar, want we wilden samen met partner VolkerWessels juist met dit project eindelijk weer eens een succesverhaal neerzetten”, zei Van Wingerden in de zekerheid dat het verlies gecompenseerd wordt met betere resultaten op andere projecten.

Hoe dan ook zit de schrik er goed in bij de Bunnikse bouwreus. Het afgelopen jaar liet BAM voor circa €1 miljard aan nieuwe projecten lopen. „Dat betekent dat we niet eens een aanbieding hebben gedaan.”

Megaprojecten

Achter de schermen voert BAM nog steeds gesprekken met opdrachtgevers in binnen- en buitenland over een voor BAM optimalere verdeling van risico’s bij megaprojecten. In Nederland vinden die gesprekken vooral plaats met Rijkswaterstaat. Van Wingerden: „Dit gaat niet snel, maar we staan ook niet stil.”

Rijkswaterstaat kreeg de afgelopen jaren niet alleen te maken met problemen rond de zeesluis. Er waren ook tegenvallers met de Botlekbrug en de Noord-Zuidlijn, overigens geen BAM-projecten.

Deze projecten delen volgens Van Wingerden een kenmerk: ze zijn dermate groot en complex dat je het verloop nooit helemaal kunt voorspellen.

Bekijk meer van