Nieuws/Financieel
2474757
Financieel

’Geen brexit-deal is beter dan in EU blijven’

Dominic Raab is niet bang voor een ’No Deal’ scenario.

Dominic Raab is niet bang voor een ’No Deal’ scenario.

Vervelend maar niet onoverkomelijk. Dat is het oordeel van de Britse Brexit-minister Dominic Raab, mocht zijn land de EU zonder overeenkomst verlaten. De kans op een chaotisch vertrek is trouwens klein volgens Raab. De overeenkomst is voor 80% rond en een definitieve deal is ’in zicht’.

Dominic Raab is niet bang voor een ’No Deal’ scenario.

Dominic Raab is niet bang voor een ’No Deal’ scenario.

De woorden van Raab klinken op het moment dat de Britse regering de eerste serie documenten naar buiten brengt over de scenario’s waar burgers en bedrijven mee te maken krijgen als de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk op niets uitlopen.

Uit de documenten blijkt dat de kosten van het gebruik van creditcards onmiddellijk zullen toenemen. Dat in het buitenland wonende Britten mogelijk geen toegang meer hebben tot hun Britse pensioen en dat Britse aanbieders van biodynamische producten mogelijk negen maanden moeten wachten voordat ze hun producten weer kunnen verkopen in de EU.

Het zijn allemaal vervelende consequenties, aldus Raab, maar het is in zijn ogen uiteindelijk toch aantrekkelijker dan een lidmaatschap van de EU. Mensen die de problematische kant van een ’No Deal’ scenario benadrukken, trachten volgens Raab te voorkomen dat de Britten uit de EU vertrekken. En dat zou pas een echte ramp zijn, aldus Raab die een uitgesproken voorstander was van een vertrek uit de EU voorafgaand aan het referendum.

De regering publiceerde gisteren 24 van de in totaal 84 verschillende rapporten waarin de gevolgen van een ’No Deal’ voor verschillende sectoren worden beschreven. Raab beloofde dat de rest van de documenten in diverse fases voor eind september zullen worden vrijgegeven.