Nieuws/Financieel
2476780
Financieel

Brussel gepikeerd over Italiaans machtsmiddel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is gepikeerd door een dreigement van Italië om de EU-contributie stop te zetten als er niet snel een Europese oplossing komt voor de opvarenden van de vluchtelingenboot Diciotti. „Met de vinger wijzen en dreigen helpt niet”, aldus een woordvoerder. Ook premier Mark Rutte denkt dat de harde taal van Italië „niet bijdraagt aan een oplossing.”

Het is nooit voorgekomen dat een EU-land zijn maandelijkse contributie niet naar Brussel overmaakt. Rutte wil weinig woorden vuil maken aan het Italiaanse dreigement, omdat „ik dat dan heel groot maak.” Maar het helpt volgens hem niet, want „volgens mij wil Italië een oplossing voor het migratievraagstuk, nu openen ze een nieuwe discussie.”

Het betreffende schip is van de Italiaanse kustwacht. De Diciotti pikte 177 mensen uit zee op en ligt al meer dan een week in de haven van Catania op Sicilië. De Italianen hebben donderdag 27 minderjarigen van boord gehaald maar de 150 anderen zitten vast. Rome wil dat andere EU-landen ze opnemen.

Op Nederland hoeft Italië echter niet te rekenen, zegt Rutte. Hij wil niet „schip voor schip” migranten van Italië overnemen zolang de mensensmokkelroute over de Middellandse Zee niet is geblokkeerd. Hij vreest dat het opnemen van migranten dan juist nieuwe aantrekt. België wil Italië evenmin te hulp schieten.

Als de EU vrijdag „geen oplossing vindt voor de Diciotti en over de verdeling van de vluchtelingen, dan is de Vijfsterrenbeweging niet langer bereid de EU jaarlijks 20 miljard euro te geven”, verklaarde vicepremier en leider van regeringspartij Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio op Facebook.