Nieuws/Financieel
2478264
Financieel

Wall Street op winst na speech Fed-baas

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de sessie op winst. Beleggers verwerkten onder meer de toespraak van Fed-preses Jerome Powell. Die zei tijdens het jaarlijkse symposium voor centrale bankiers in Jackson Hole dat hij geen enkele reden ziet om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. De gematigde toon van Powell maakte onder meer de dollar goedkoper.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent hoger op 25.792 punten. De S&P 500 noteerde 0,6 procent in de plus, op 2873 punten. Daarmee ligt de brede graadmeter op koers voor een nieuw record. Dat geldt ook voor technologiegraadmeter Nasdaq die 0,8 procent steeg tot 7938 punten.

De Fed is al langer bezig om de rente stapje voor stapje op te voeren. Powell noemde dit passend beleid gelet op de huidige staat van de Amerikaanse economie. Zijn opvatting staat haaks op de visie van president Donald Trump, die zich eerder kritisch uitliet over het monetaire beleid. Hij had verwacht dat de door hem aangestelde Powell een pas op de plaats zou maken met renteverhogingen en daarmee voor ,,goedkoop geld" zou zorgen.

HP

Computer- en printermaker HP Inc verloor 2,4 procent aan beurswaarde ondanks dat het bij de publicatie van de kwartaalcijfers zijn verwachting voor het hele jaar naar boven toe bijstelde. Streamingdienst Netflix won bijna 5 procent na een adviesverhoging.

Sportwinkelketen Foot Locker verloor bijna 12 procent na cijfers. Het bedrijf meldde een aanzienlijk hogere winst op een gestegen omzet. Met name de vergelijkbare winkelomzet viel kenners tegen. Branchegenoot Hibbett Sports verloor 29 procent nadat het bedrijf zijn verwachtingen voor de winst aan het einde van dit boekjaar juist naar beneden bijstelde.

Wietproducten

Verder stonden Canadese wietproducenten met noteringen in New York bij de winnaars. De Britse destilleerder Diageo is naar verluidt in gesprek met cannabiskwekers over een samenwerking. Daarbij zou cannabis een ingrediënt moeten worden van drankjes. Kwekers als Aphria, Tilray, Canopy Growt, Hydropothecary en Aurora Cannabis wonnen 4 tot 16 procent aan beurswaarde.

De euro was 1,1627 dollar waard, tegen 1,1619 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 68,97 dollar. De prijs van Brentolie klom 1,6 procent, tot 75,91 dollar per vat.