Nieuws/Financieel
2478875
Financieel

G20 buigen zich over digitale marktplaatsen

SALTA (ANP) - De twintig belangrijkste economieën van de wereld willen in kaart brengen wat de opkomst van de platformeconomie teweegbrengt. Ze zien kansen, maar ook gevaren.

De zogeheten G20 waren de afgelopen dagen bijeen in het Argentijnse Salta. Ook Nederland, dat normaliter door de EU wordt vertegenwoordigd, mocht dit keer aanschuiven.

Bovenaan de agenda stond de opkomst van digitale marktplaatsen waar bedrijven en consumenten elkaar vinden. Dat heeft grote voordelen, maar ook nadelen. Zo dreigen er monopolies en misbruik van data en kunnen werknemers ten onder gaan in een wereldwijde concurrentieslag.

De G20 hebben daarom onder andere afgesproken de gevolgen nader onder de loep te nemen. ,,Zo blijft het in Europa gewenste evenwicht tussen de belangen van ondernemers, consumenten en platforms bestaan'', hoopt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

De afspraken passen goed bij het Nederlandse beleid, zegt Keijzer vanuit Salta. Het kabinet streeft er bijvoorbeeld naar dat online zakendoen voor consumenten inzichtelijker wordt en dat zorgvuldigheid wordt betracht bij het delen van data.