Financieel/Nieuws
248288002
Nieuws

FNV: wilde staking Schiphol, luchthaven ontkent

Schiphol - Geruchten over een wilde staking op Schiphol zorgen voor nieuwe onduidelijkheid voor passagiers. Volgens vakbond FNV hebben mensen bij de security op Schiphol het werk woensdagochtend neergelegd, maar Schiphol ontkent dat met klem. „De vakbond verspreidt nu nieuws dat niet waar is”, aldus een woordvoerder.

FNV kreeg woensdagochtend al signalen dat beveiligers het werk neer zouden leggen om 11.00 uur. De vakbond neemt daar geen deel aan, omdat er woensdagmiddag om 16.00 uur een overleg gepland staat met de leiding van het vliegveld.

„Directeur Dick Benschop van Schiphol sprak de beveiligers eerder op de ochtend ook aan op het voornemen te gaan staken en vroeg hen het niet te doen”, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Daarmee leek de staking afgewend. Hij blijft bij dat standpunt. Iets voor 11.30 uur loopt het bij de security zoals het zou moeten. „Zeker. Het is een drukke dag, maar er is geen staking.”

Joost van Doesburg van vakbond FNV meldde kort daarvoor op Twitter dat er wel degelijk mensen het werk zouden hebben neergelegd. Volgens Schiphol lijkt het erop dat de vakbond ernaast zit. De druk op het overleg van woensdagmiddag loopt daarmee verder op.

’Spanning is om te snijden’

De aankondiging van een wilde staking was binnengekomen bij FNV, legt bestuurder Herrie Hoogenboom van FNV uit. Hij hoorde dat zich maandagavond beveiligers bij de tent van de vakbond op Schiphol Plaza hadden gemeld met de mededeling dat ze het niet langer pikten en zouden gaan staken, ook als FNV dat niet zou steunen.

„Wij steunen een wilde staking inderdaad niet”, zegt Hoogenboom. „We hebben opgeroepen niet te gaan staken. We zijn in overleg. Om 16 uur leggen we de Schiphol Group een voorstel voor waar ze alleen maar een kruisje bij hoeven te zetten. De situatie moet verbeteren, dit moet anders. Maar een wilde staking, daar staan we niet achter. De spanning is al om te snijden. Straks breken er onderling nog vechtpartijen uit.”

Daar zit de bebaarde vakbondsman, zelf een praktiserend zenboeddhist, niet op te wachten. „Niemand binnen FNV wil dat. We staan voor geweldloosheid.” Voor zover Hoogenboom kan nagaan is aan zijn oproep om niet te staken gehoor gegeven. Geruchten dat op sommige plaatsen toch het werk is neergelegd en door anderen is overgenomen, kan hij niet bevestigen.

Waarom is de reactie vanuit het bestuur van Schiphol zo laconiek? En hoe heeft de chaos op de luchthaven kunnen ontstaan? Dat bespreken Yteke de Jong en Koen Nederhof in een nieuwe aflevering van de reispodcast Inchecken:

Enorme personeelstekorten

Schiphol kampt met enorme personeelstekorten bij beveiliging, afhandeling en andere essentiële delen van de luchthaven. Die tekorten zorgden voor een meivakantie met eindeloze rijen waardoor mensen onwel werden, op de vuist gingen en hun vluchten misten. Twee weken geleden staakte het afhandelingspersoneel van KLM ook al onverwachts. Dat zorgde ervoor dat tientallen vluchten werden geschrapt.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop