Nieuws/Financieel
2483320
Financieel

Turkse lira blijft onder druk tegen dollar

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse lira koerst maandagmiddag 2,3% lager ten opzichte van de dollar, na een handelsstop van bijna een week vanwege officiële feestdagen.

Beleggers blijven gespitst op het geschil tussen Turkije en de Verenigde Staten over de hechtenis van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. De Turken verdenken hem van terrorisme.

De lira verloor dit jaar al fors, onder meer doordat de economie van het land in zwaar weer zit. Oplopende spanningen tussen de VS en Turkije en daarmee gepaard gaande sancties maken de situatie er niet beter op. Voorbeurs stond de lira nog een fractie hoger, praktisch gelijk aan het niveau van een week eerder.

President Recep Tayyip Erdogan zei dit weekend dat ,,de inzet en vastberadenheid" van Turken de garantie biedt om aanvallen op de economie te pareren. De stevige waardedaling van de munt is in zijn ogen volledig toe te schrijven aan de ,,economische oorlog" tegen Turkije. Zijn Amerikaanse collega Donald Trump wees eerder concessies aan Ankara af in ruil voor de vrijlating van Brunson. Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei vervolgens dat Ankara een ,,grote fout" had begaan door Brunson niet vrij te laten.

De Turkse beurs, de Borsa Istanbul 100 Index, noteert een fractie hoger. De graadmeter werd geholpen door de koerswinsten van onder meer staalproducent Erdemir, luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines en elektronicabedrijf Aselsan.