Nieuws/Financieel
248401940
Financieel

Cyberaanval velt beurs Nieuw-Zeeland voor vierde dag op rij

Wellington - Een nieuwe cyberaanval heeft de beurshandel in Nieuw-Zeeland vrijdag getroffen en uitgeschakeld. De handel is nu voor de vierde opeenvolgende dag gestaakt door een technologische storing.

Er kon uiteindelijk een beperkte tijd gehandeld worden. In die periode klom de graadmeter tot het hoogste niveau ooit.

Volgens beursuitbater New New Zealand Exchange (NZX) was er wederom sprake van een zogeheten ddos-aanval op de website van de beurs. Bij een ddos-aanval gebruikt iemand een netwerk van geïnfecteerde computers om dataverzoeken naar een website te sturen. Die wordt daardoor overspoeld door data en is dan voor niemand meer bereikbaar.

Niets gestolen

Er is geen handelsinformatie geschonden, benadrukte de beurs eerder al. De verstoringen komen op een zeer slecht moment, in een periode dat grote bedrijven als de nationale luchtvaartmaatschappij Air New Zealand voor het eerst sinds de coronapandemie hun cijfers presenteren.

Donderdag wees de NZX er op dat er sprake is van een ddos-aanval van buiten de landsgrenzen, maar dat onduidelijk is waar deze vandaan komt. Dat lijkt vrijdag weer het geval. Kenners noemen het platleggen van de beurs een „erg serieuze zaak”, gezien de lange periode dat er geen handel kan plaatsvinden en de „verfijning en vastberadenheid die relatief zeldzaam is” van de aanval.