2485784
Financieel

S&P500 en Nasdaq kraken records

New York - De brede S&P 500 en technologiebeurs Nasdaq openden op Wall Street met records. De Dow Jones is door de 26.000 puntengrens geschoten.

Automaker Tesla staat weer nadrukkelijk in de belangstelling nadat topman Elon Musk de plannen voor een beursexit dit weekend liet varen. Verder reageren beleggers op de berichten over een mogelijke deal tussen Mexico en de Verenigde Staten

De eerdere verrassende aankondiging van het plan om Tesla (min 2,3 procent) van de beurs te halen leidde tot flinke onrust rond het bedrijf. Musk zegt zich weer te willen focussen op de productie van auto's.

De berichten van Musk zorgden voor veel verwarring. De topman beweerde dat de financiering al rond was. Daarop begon de Amerikaanse beurswaakhond SEC een formeel onderzoek. Musk heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan fraude en koersmanipulatie.

Ook oliefondsen stonden in de belangstelling. Volgens data van oliedienstverlener Baker Hughes (plus 0,9 procent) is het aantal werkende booreilanden in de VS vorige week gedaald naar het laagste punt sinds mei 2016.

De afnemende productiegroei nog nadrukkelijker gevoeld gaan worden op het moment dat nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran in werking treden. Oliereuzen als Chevron en ExxonMobil kregen er tot 0,6 procent bij.