Financieel/Geld
2488276
Geld

Limburgse starters kiezen voor meeste zekerheid

Amsterdam - In het zuiden van het land zijn jonge huizenkopers wars van risico. Limburgse samenwonende starters zetten de hypotheekrente gemiddeld het langst vast.

Nog specifieker gaat het om samenwonende jongeren van onder de 25 jaar die voor het eerst een huis kopen met een annuïtaire NHG-hypotheek van minder dan €250.000. Zij zetten gemiddeld hun hypotheekrente 25 jaar vast, zocht De Hypotheekshop uit.

Aan de andere kant van het spectrum staan alleenstaande oversluiters van ouder dan 60 jaar uit Noord-Holland met een relatief lage hypotheek ten opzichte van de woningwaarde. Zij kiezen voor een gemiddelde renteperiode van zo’n veertien jaar.

Randstad versus rand van Nederland

De Hypotheekshop ziet een splitsing tussen de Randstadprovincies en mensen in Zeeland, Limburg en de drie noordelijke provincies, wat de hypotheekketen de ’randprovincies’ noemt. Daar kiezen mensen er vaker voor om hun hypotheekrente langer vast te zetten.

Volgens de adviesketen heeft dat te maken met de krapte en hoge prijzen op de woningmarkt in de Randstad. Als je de rente langer vastzet, wordt die ook hoger en stijgen je maandlasten dus. Om er een zo maximaal mogelijke hypotheek uit te halen, kiezen mensen in de Randstad ervoor om hun rente korter vast te zetten. Hetzelfde onderscheid ziet De Hypotheekshop bij alleenstaanden en samenwonenden.