Nieuws/Financieel
2488830
Financieel

Bitcoin gaat door $7000-grens

De bitcoin is dinsdag in korte tijd door de grens van $7000 per stuk gegaan. De meest verhandelde digitale munt steeg met bijna 5%.

Analisten wijzen bij nu de vierde winstdag op rij op een waaier met nieuwtjes die de prijs van bitcoins wat zouden opdrijven tot boven de $7000-grens. Bitcoin heeft na fors verlies dinsdag volgend op twee koersschokken weer een marktwaarde van $121 miljard gekregen.

„Het lijkt er vooral op dat de sterk opgelopen shortposities van beleggers, die rekenden op een daling van de bitcoinprijs, moesten worden afgebouwd vanwege de weer gestegen koers”, aldus Tim Epskamp van BlockBay Capital over de stijging. ,,Hun verliezen liepen te sterk op en ze stapten eruit.”

Het initiatief van de Crypto Community Watch, om bonussen uit te keren aan klokkenluiders die fraudegevallen met digitale munten aanbrengen, zou het geloof in de munt terugbrengen.

Honderd bitcoin premie

Wie fraude openbaart, kan tot honderd bitcoins aan beloning ontvangen, zo belooft de groep die zelf crowdfundacties opzet via initial coin offerings (ico). Beleggers geven cash in ruil voor de uitgifte van digitale munten, de tokens.

Omdat de markt van cryptomunten niet onder direct financieel toezicht valt, moet de markt nog meer dan hiervoor tot zelfregulering en bewaking van de handel overgaan, aldus Luke Lappala van Ecoinmerce, een van de initiatiefnemers.

De gebroeders Winklevoss, twee vroege investeerders in bitcoins, hebben daarnaast de Virtual Commodity Association opgezet waar grotere verkoopplatforms als Bitstamp, BitFlyer en Bittrex zich bij hebben aangesloten. De leden komen in september bij elkaar om zelfregulering uit te breiden en wanpraktijken uit de markt te drijven.

Regulering stokt

Opnieuw ondernamen afgelopen weken enkele beleggingsfondsen pogingen om bij toezichthouders trackers of indexvolgers op bitcoins gereguleerd te krijgen. Een tiental aanvragen, waaronder die van grotere partijen als GraniteShares en ProShares, is tot nu toe afgewezen.

De markt geeft ook de meest recente aanvraag bij de Amerikaanse Securities and Exchange (SEC) weinig kans. Maar iedere toestemming zou de munt in een miljardenmarkt direct toegankelijk maken voor grote groepen particuliere beleggers die via deze transparante en goedkope etf’s kunnen instappen.

"’Toezichthouder vreest manipulatie’"

Volgens Bloomberg vreest de SEC voor manipulatie van het grote publiek dat weinig kennis heeft van het mijnen en verhandelen van cryptomunten. Wie in de onderliggende waarde handelt, de bitcoin zelf, blijft immers nog steeds onduidelijk.

Daarnaast zou regulering wel de deur openzetten voor beleggingsfondsen die tot nu toe alleen onder toezicht in een gereguleerde markt mogen beleggen.

De markt lijkt te kenteren. Bitcoin verloor tijdens de eerste afwijzingen dit jaar 52% aan waarde, maar steeg vorige week weer met 6,6%.

Beleggers zijn gemiddeld nog steeds positief: futurecontracten goed voor elk vijf bitcoins genoteerd aan de Amerikaanse CME-beurs staan dinsdag 2,2% hoger.

Futures kansrijk

Bij de aanpalende beurs CBOE vertonen dergelijke bitcoin-futures voor levering van de munten half september min of meer hetzelfde opwaartse patroon.

De prijs van ruim $7300 is nog ver verwijderd van de piek van $19.511 op 18 december vorig jaar, daar staat de munt nog zo’n 65% onder.

Met bitcoin gingen dinsdag veel gebruikte munten als ripple, ether en litecoin met 2 tot 4% omhoog.

De munt schommelt afgelopen dagen enorm, de waarde ging in korte bewegingen soms ruim 3% omhoog én weer omlaag.

"’Bitcoin heeft alle kenmerken van een Ponzi-fraude’"

Marktexperts van Divergence Analysis wijzen op de technische grens die de bitcoinprijs zou hebben doorkruist en dat daarmee de weg omhoog is vrijgekomen. Voor het eerst sinds juli ging bitcoin door een vijftigdaags gemiddelde.

Epskamp van BlockBay Capital stelt dat de technische grens al eerder, bij $6800, is doorbroken.

,,De munt is een slechte grap. De bitcoin heeft alle kenmerken van een Ponzi-fraude, een keizer die weinig kleren aan blijkt te hebben”, nuanceert Justin Bons, cryptomuntenexpert van het eerste uur bij Cyber Capital, de vermogensbeheerder in honderden van deze munten.

„De markt ziet het niet, misschien door een gebrek aan kennis, en alle aandacht die bitcoin krijgt. In de kern heeft deze munt, anders dan veel cryptomunten, geen enkele waarde behalve die voor speculatie.”