Nieuws/Financieel
2492516
Financieel

Turken zien waarde lira kelderen

Turken krijgen steeds minder voor hun lira.

Turken krijgen steeds minder voor hun lira.

Turkije is dieper in de problemen geraakt. De Turkse lira is verder gezakt tegen de dollar nadat kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde voor de verslechterde situatie van de lokale banken.

Turken krijgen steeds minder voor hun lira.

Turken krijgen steeds minder voor hun lira.

In een klap heeft Moody’s zijn beoordeling voor twintig financiële bedrijven verlaagd. Die verlaging betekent dat het nog moeilijker wordt voor deze banken om goedkoop te lenen op de internationale markt.

De lira zakte 1,3% tegen de dollar in de ochtendhandel. Over drie dagen is de munt 6% minder waard geworden.

De Turkse centrale bank had eerder maatregelen getroffen om een verder verval van zijn munt te voorkomen. Sinds 13 augustus werden de mogelijkheden voor banken om krediet te krijgen bij de centrale bank verruimd.

Woensdag werden de facto beperkingen ingevoerd om het geld voor de markt iets af te knijpen, aldus Bloomberg. De lira werd dit jaar tegen de dollar 41% minder waard.

De rente die Turkije aan kopers van zijn tien jaar durende staatsobligties geeft is tot 20% opgelopen.

’Duitse hulp’

Op de achtergrond speelde het nieuws dat Duitsland met de EU zou overwegen de Turkse economie te willen ondersteunen, om verdere problemen te voorkomen. Bondskanselier Merkel zou verschillende initiatieven hebben opgetuigd in aanloop naar een reeds geplande bijeenkomst in september tussen Turkije en Duitsland.

De consensus onder economen is dat Turkije snel de rente zou moeten verhogen of anderszins steun nodig heeft.

President Erdogan keerde zich eerder fel tegen renteverhogingen maar ook tegen een breder steunprogramma van het IMF. Het instituut zou zich teveel met de interne markt bemoeien.

Nog altijd speelt het effect van sancties van de Verenigde Staten tegen Turkije, dat een Amerikaanse priester heeft gearresteerd. Turkije weigert de uitlevering aan de VS.