2493710
Geld

Tienduizenden bezwaren tegen spaartaks

Boos over de spaartaks.

Boos over de spaartaks.

Den Haag - Tienduizenden Nederlanders hebben dit jaar bezwaar aangetekend tegen hun belastingaanslag over vorig jaar. Ze zijn het niet eens zijn met de vermogensrendementsheffing die ze moeten betalen. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Boos over de spaartaks.

Boos over de spaartaks.

Tot op heden protesteerden zo’n 24.000 belastingbetalers tegen de heffing, in de volksmond spaartaks. Ze gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Bond voor Belastingbetalers. Die belangenclub ageert al lange tijd tegen de wijze waarop de heffing wordt berekend en biedt via zijn site een standaardbezwaarschrift aan om op te sturen.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat Nederlanders met veel spaargeld daarop een kleine 3 tot ruim 5 procent rendement behalen, waarover 30 procent belasting moet worden betaald. Volgens de Bond is die aanname in veel gevallen onrealistisch. Daardoor moeten spaarders vaak meer belasting over hun vermogen betalen dan ze ermee hebben verdiend. Ook worden ze volgens de vereniging aangezet tot risicovolle beleggingen.