Nieuws/Financieel
2498092
Financieel

Italiaanse restaurants steeds meer in trek

Amsterdam - Italiaans is in, Spaans is uit. Het aantal Italiaanse restaurants in Nederland is de afgelopen vijf jaar gestegen van 1384 naar bijna 1500. Tegelijk verdween 10% van de Spaanse en Portugese restaurants uit het straatbeeld.

In procenten gerekend nam het aantal Italiaanse restaurants met 8% toe, terwijl de totale restaurantsector in dezelfde periode met ‘slechts’ 4% toenam.

Vooral in de grote studentensteden groeide het aanbod aan Italiaanse restaurants sterk, blijkt uit een rapport van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Noord-Holland heeft dankzij Amsterdam de hoogste Italiaanse restaurantdichtheid, met 15 restaurants per 100.000 inwoners. In Drenthe zijn er relatief het minst. Daar zijn er 8 per 100.000 inwoners.

Er komen niet alleen steeds meer Italiaanse restaurants, ze worden ook steeds groter. Dat komt mede door de opkomst van grootschalige Italiaanse fastfood-concepten zoals Happy Italy en Vapiano.

Volgens Van Spronsen ligt de groei van het aantal Italiaanse restaurants mede aan de toenemende populariteit van gezond en vers eten, terwijl ook snelheid en gemak steeds belangrijker wordt gevonden.