2499366
Financieel

Argentijnse peso weer onder druk

De Argentijnse peso stond donderdag weer zwaar onder druk en verloor bijna 5 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. Volgens de Argentijnse president Mauricio Macri is dat nodig om financieringen voor 2019 veilig te stellen en een nieuwe crisis in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen.

Het IMF reageerde daar onder voorwaarden positief op. De Argentijnen hebben het geld onder meer nodig om de daling van de waarde van de peso te stoppen. De koers van de munt is al flink gekelderd, vergelijkbaar met de Turkse lira. Tegelijk lopen de prijzen voor consumenten flink op en gaat het vertrouwen van investeerders in de Argentijnse economie alsmaar verder omlaag.

Lening van $50 miljard

De lening van 50 miljard dollar is de grootste in de geschiedenis van het IMF. Van het bedrag kon Argentinië in juni direct over 15 miljard beschikken, waarvan de helft was bedoeld als ondersteuning voor de begroting. De overige 35 miljard zou gedurende de driejarige looptijd van de lening beschikbaar worden gesteld, afhankelijk van tussentijdse beoordelingen door de geldverstrekker uit Washington.

Het Zuid-Amerikaanse land wilde overigens lang helemaal geen zaken doen met het IMF. Veel Argentijnen vinden dat de economische crisis in het land in 2001-2002 kwam door de strenge maatregelen die waren opgelegd door het fonds. Er werd dan ook fel geprotesteerd tegen de nieuwe inmenging door het IMF.

In een reactie op de stevige waardedaling van de peso verhoogde de centrale bank van Argentinië zijn belangrijkste rentetarief met een slordige 15 procentpunten tot 60 procent.