Financieel/Ondernemen
250241466
Ondernemen

Bijna €8 miljard subsidies voor innoverende bedrijven

Den Haag - Van onze parlementaire redactie Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar een recordbedrag aan subsidies voor innovaties gekregen. In totaal is er vorig jaar voor bijna €8 miljard aan plannen goedgekeurd, onder meer voor elektrische vliegtuigen en robots die een ’haaienhuidstructuur’ aanbrengen op onder meer windmolens.

Het gaat om het hoogste bedrag sinds de invoering van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) in 1994. Ondanks de coronacrisis en bijbehorende financiële zekerheid staken bedrijven afgelopen jaar dus nog veel geld in innovatie. In totaal maakten meer dan 20.000 bedrijven aanspraak op de WBSO-gelden, waarvan 97 mkb’ers.

Vernieuwende producten

„We ondersteunen met de WBSO innovatieve starters, mkb’ers en grootbedrijven die op zoek gaan naar hoe het beter en anders kan”, legt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) uit. „Juist in economische lastige tijden moet je volop investeren in vernieuwende producten en diensten voor toekomstige banen en inkomsten. En dat doen Nederlandse ondernemers, mede dankzij deze regeling, meer dan ooit tevoren.”

Het geld gaat onder meer naar een aantal opvallende projecten. Bijvoorbeeld het Delftse Venturi dat aan een volledig elektrisch vliegtuig werkt. Of Qlayers, dat robots bouwt die beschermende verflagen kunnen aanbrengen op bijvoorbeeld windmolens. Door daar een soort ’haaienhuidstructuur’ op te ’schilderen’ moet er minder wrijving komen en de wind meer energie opleveren.