Financieel/Geld
2514922
Geld

’Pensioenfonds moet zich op het ergste voorbereiden’

Korting dreigt voor gepensioneerden.

Korting dreigt voor gepensioneerden.

Rotterdam - Het herstel van de pensioenfondsen stagneert nog voor het goed en wel op gang is gekomen. De dekkingsgraad in augustus was met 109 procent gelijk aan die van juli, meldt onderzoeksbureau Aon Hewitt. Dat betekent dat er voor elke 100 euro aan pensioenverplichtingen 109 euro in kas zit.

Korting dreigt voor gepensioneerden.

Korting dreigt voor gepensioneerden.

De gemiddelde dekkingsgraad laat zien in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen en is belangrijk bij beslissingen over eventuele kortingen. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef ook gelijk op 109 procent. Per saldo steeg het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen met ongeveer 0,3 procent.

Frank Driessen van Aon denkt dat de fondsen nu maar beter kunnen gaan nadenken over de communicatie bij kortingen.

„De rente lijkt vooralsnog op hetzelfde niveau te blijven. En wat de aandelen gaan doen is erg onzeker”, zegt Driessen op vakwebsite Amweb. „Het enige wat de fondsen kunnen doen is zich goed voorbereiden op eventuele kortingen en duidelijk communiceren naar de deelnemers. Eventuele kortingen, naast het gemis aan indexatie, komt de beeldvorming over ons pensioenstelsel helaas niet ten goede.”

Verder meldde Aon dat een pensioenakkoord nog ver weg lijkt. Volgens de onderzoekers is het zaak dat er schot komt in de besluitvorming.