Nieuws/Financieel
2516572
Financieel

'Licht lagere opening op Wall Street'

New York - De aandelenbeurzen in New York zullen de nieuwe handelsweek dinsdag naar verwachting met kleine minnen aanvangen. Beleggers keren terug van een lang weekend. Maandag bleef Wall Street vanwege Labor Day gesloten. Problemen in opkomende markten als Argentinië en Turkije maakt beleggers voorzichtig. Veel aandacht zal uitgaan naar de stevig opgelopen olieprijs.

Voor een vat Amerikaanse olie moest voorbeurs meer dan 70 dollar worden afgetikt. De stijging valt samen met de tropische storm Gordon die boven de Golf van Mexico raast en mogelijk problemen veroorzaakt bij de oliewinning in het gebied. Daarbovenop komen de sancties die door de VS aan olieproducent Iran zijn opgelegd.

Overnamenieuws zorgt vermoedelijk ook voor reuring. Het in de VS genoteerde chipbedrijf NXP maakte bekend technologiebedrijf Omniphy over te nemen. Het is voor het eerst dat het Eindhovense bedrijf zich op de overnamemarkt stort sinds het afketsen van de deal met branchegenoot Qualcomm. Financiële details werden niet verstrekt.

Belangstelling

Oliedienstverlener Transocean maakte bekend zijn branchegenoot Ocean Rig in te lijven. Met de overname is een bedrag gemoeid van 2,7 miljard dollar inclusief schuld en zal worden gedaan in contanten en aandelen.

Ook sportmerk Nike staat in de belangstelling. Het merk heeft American Footballspeler Colin Kaepernick gestrikt voor een nieuwe reclamecampagne. De voormalige quarterback van de San Francisco 49ers was in 2016 de eerste speler die knielde en zijn vuist omhoog stak tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied. Dat protest tegen buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen kreeg veel navolging, tot groot ongenoegen van president Donald Trump. Ook veel Amerikanen kunnen de keuze van Nike niet waarderen.

Aandacht

JD.com weet wederom de aandacht op zich gericht. Topman Liu Qiangdong van de Chinese e-commercegigant werd vrijdag gearresteerd vanwege vermeend seksueel wangedrag en zaterdag vrijgelaten. Volgens JD.com is hij naar China gegaan om te werken.

Vrijdag bleven de Amerikaanse graadmeters dicht bij huis. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 25.964,82 punten. De brede S&P 500 bleef vlak op 2901,52 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,3 procent aan tot 8109,54 punten.