Nieuws/Financieel
251885692
Financieel

Sierteelt ’houdt hart vast’ richting Valentijnsdag

De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten is in 2020 gedaald met 4% naar €6 miljard. Dat heeft de VGB, de brancheorganisatie voor de bloemen- en plantenhandel, bekendgemaakt.

Vooral snijbloemen hadden moeite hun weg naar het buitenland te vinden. De exportwaarde kromp met 8%, oftewel €0,3 miljard ten opzichte van 2019, tot €3,5 miljard.

Exportrecord planten

Planten deden het juist beter dan in 2019. Die sector groeide met 2% tot een exportrecord van €2,4 miljard.

Handelaren in snijbloemen hebben moeite om hun benodigde marges te halen. „Handelaren tonen een enorme veerkracht, maar met het oog op de nieuwe lockdowns in exportlanden brengt het opnieuw extra onzekerheden met zich mee”, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken. „Vooral met de komst van belangrijke dagen als Valentijnsdag en Moederdag houden we ons hart vast.”

Duitsland

Duitsland blijft verreweg het grootste exportland voor onze sierteeltsector. De Nederlandse handelaren brachten er voor €1,6 miljard aan bloemen en planten naartoe, goed voor een exportaandeel van 26,8%. De export naar Duitsland lag in 2020 echter wel 3,8% lager dan het jaar ervoor.

Ook naar Frankrijk, het derde exportland, daalde de export fors. Er ging afgelopen jaar voor €757 aan bloemen en planten naartoe, 7% minder dan in 2019. De export naar Rusland stortte met een daling van 21,3% volledig in en kwam uit op €179 miljoen.

Brexit

De sierteeltsector vreest de gevolgen van de Brexit, omdat het Verenigd Koninkrijk na Duitsland het grootste exportland is. Afgelopen jaar heeft de bloemen- en plantenhandel echter geen last gehad van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De export steeg zelfs met 2,9% tot €880 miljoen.

De grootste stijger was Denemarken. Het Scandinavische land kocht voor €152 miljoen aan Nederlandse ruikers, een groei van 16,9%. Daarmee komt Denemarken de top tien grootste exportlanden binnen.