Nieuws/Financieel
2520770
Financieel

Belegger drukt bitcoin onder $7000

Cryptomunt bitcoin gaat woensdag in een glijvlucht 5% lager en onder de $7000 per stuk. Onzekerheden in de markt over een handelsblokkade in China en geruchten over het afhaken van Goldman Sachs met zijn handelsdesks voor cryptomunten voedden de verkoopspurt.

De munt had met andere crypto’s de afgelopen weken juist een opmars gemaakt.

Woensdag ging de bitcoin, de leidende digitale munt naar marktwaarde, in korte tijd van $7400 naar $6950 en later $6938 per stuk in waarde terug.

Dat verloop ging met schokken. In dertig minuten tijd koerste bitcoin even 2% lager.

Andere munten zoals ether, xrp, bitcoin cash en eos verloren 6 tot 8%.

Volgens technisch analisten is het cruciaal dat de bitcoin komend etmaal binnen de grens van $7200 tot $7300 blijft. Anders zou het volgens hun modellen tot een val richting $6500 leiden.

Komt de munt langer onder $7000 te staan, dan is een val richting $6000 waarschijnlijk, aldus analisten op de site CCN.

Regulering verwacht

De markt wacht nog steeds op regulering. Er is geen toezicht. China meldde deze week de handel die oogluikend wordt toegelaten drastisch terug te dringen.

Goldman Sachs had plannen voor een handelsdesk met cryptomunten voor zijn klanten. Maar de zakenbank zou volgens Business Insider opzien tegen de regels die de toezichthouders stelt voor de handel in de Verenigde Staten.

Blockchain gewild

China kondigde wel aan $3 miljard in technologie voor blockchain-gebruik te steken. Op de blockchain, een digitaal grootboek, worden transacties bijvoorbeeld met bitcoins tegen dollars, uniek en achter elkaar vast gelegd.

Tegelijkertijd overwegen de Filippijnen om handelsplatforms toe te laten.

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft de laatste maanden meerdere aanvragen voor een vergunning voor een tracker op bitcoin-prijzen afgewezen.

Het fonds ProShares, dat $30 miljard onder beheer heeft, heeft twee vergunningen aangevraagd. Deze week zou de SEC hierover uitsluitsel geven.