Nieuws/Financieel
2521538
Financieel

Kiadis Pharma uitschieter op rode beurs

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam stond woensdag in de middaghandel duidelijk in de min. Biofarmaceut Kiadis Pharma onttrok zich aan de malaise en maakte een flinke stap vooruit. Ook elders op de Europese beurzen stonden de graadmeters in het rood.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel in New York 0,7 procent in het rood op 549,52 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 784,90 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt raakten tot 1 procent kwijt.

Bij de kleinere bedrijven won Kiadis Pharma meer dan 27 procent aan beurswaarde. Aanleiding was een positief analistenrapport van KBC Securities.

Hoofdfondsen

Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren Heineken en telecom- en kabelbedrijf Altice Europe met verliezen tot 2,8 procent. Verlichtingsbedrijf Signify voerde de stijgers aan met een plus van 1,5 procent.

ING steeg 0,4 procent. De megaschikking die de bank heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) geen invloed op de kredietwaardigheid van het financiële concern. Ook kreeg ING bevestiging dat de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) geen actie begint in de witwaszaak.

Samenwerking

Sterkste stijger in de MidKap was AMG met een winst van 1,6 procent. De metalenspecialist is positiever geworden. TomTom won 1 procent na aankondiging van een samenwerking met onder meer chipbedrijf STMicroelectronics. Maaltijdbezorger Takeaway stond onderaan met een min van 3,6 procent.

VolkerWessels verloor 1,4 procent na het mislopen van een grote infrastructuuropdracht. Volgens het Financieele Dagblad (FD) zijn het bouwbedrijf, en partner Boskalis (min 0,3 procent), bij de selectieprocedure voor werkzaamheden aan de snelweg A9 niet door naar de laatste drie kanshebbers.

Bayer

In Frankfurt zakte Bayer 1,3 procent. Het Duitse chemieconcern heeft de omzet in het tweede kwartaal zien groeien dankzij de overname van het Amerikaanse Monsanto. Bayer waarschuwde wel dat het resultaat dit jaar mogelijk lager uitvalt dan voorzien, omdat de deal met Monsanto later werd afgerond dan gehoopt.

De euro was 1,1624 dollar waard, tegen 1,1567 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 69,46 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 77,77 dollar per vat.