Nieuws/Financieel
2522691
Financieel

Techbedrijven onder druk op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag in de middaghandel een verdeeld beeld zien. De aanhoudende handelszorgen leken het sentiment op de beursvloer te drukken. Verder werd gekeken naar de NAFTA-onderhandelingen en stonden techbedrijven onder druk. Topbestuurders van Facebook en Twitter geven uitleg in de Amerikaanse Senaat over het gevecht tegen krachten die verkiezingen proberen te beïnvloeden.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 25.992 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2890 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,9 procent tot 8016 punten.

Canada en de VS praten in Washington voor de derde dag over een handelsverdrag dat het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta moet vervangen. President Donald Trump zei dat hij de deal met Mexico eventueel ook zonder Canada door wil laten gaan. De Canadese premier Justin Trudeau herhaalde nog maar eens dat géén deal voor zijn land beter is dan een slechte deal.

Verkiezingen

Facebook en Twitter verloren 1,7 en 4,5 procent. De techbedrijven moeten zich in de Senaat verantwoorden over de strijd tegen de beïnvloeding van Amerikaanse verkiezingen door andere landen. Google was ook opgeroepen door de senatoren, maar laat de kans om uitleg te geven schieten. Google-moederbedrijf Alphabet zakte 1,2 procent.

Tesla zakte 3,2 procent na uitlatingen van topman Elon Musk over een Britse duiker die hij eerder een pedo noemde en daarop zijn verontschuldigingen aanbood. Hij noemde hem nu tegenover Buzzfeed een kinderverkrachter. De eerdere uitspraken kwamen hem ook al op veel kritiek te staan.

Medicijn

Het Nederlandse biotechbedrijf ProQr, dat een notering heeft in New York, kwam met positieve resultaten uit een eerste klinische test van een medicijn. Dat werkt mogelijk tegen LCA10, een zeldzame ziekte die tot blindheid kan leiden. ProQr steeg ruim tweederde in waarde.

De in New York genoteerde Chinese webwinkel JD.com verloor bijna 10 procent, nadat het bedrijf dinsdag ook al inleverde. Topman Liu Qiangdong was zaterdag in Minneapolis opgepakt vanwege een beschuldiging van verkrachting. Liu ontkent.

De euro was 1,1624 dollar waard, tegen 1,1623 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 68,94 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 77,34 dollar per vat.